Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Європейський соцдіалог став ближчим до України

05.02.2024

«Європейський соціальний діалог став ближчим до України», - Григорій Осовий

31 січня та 1 лютого в ЄС відбулось дві історичні події, які безпосередньо стосуються України. Це саміт соціальних партнерів, до якого наша країна долучилася, як рівна та надання нам 50 мільярдів євро допомоги.

На думку голови Федерації Профспілок України Григорія Осового, обидві події - надзвичайно значимі для України в світлі її перспектив європейського членства.

«Новина про транш отримала  широкий суспільний резонанс і висвітлення. Це справді є важливим рішенням наших партнерів, при тих складних дискусіях, що розгорнулися напередодні. Я б сказав, знаковим  і для українського народу, і для європейської асоціації», - зазначив Осовий.

Про рішення щодо виділення коштів першим повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у X (Twitter):

«Ми домовились. Усі 27 лідерів домовились про додатковий пакет підтримки у 50 мільярдів євро для України в рамках бюджету ЄС. Це забезпечить стійке, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту».

Своєю чергою, Президент Зеленський подякував європейським союзникам за фінансове рішення на користь України і підкреслив важливість єдності членів Євросоюзу - адже виділення траншу було ухвалене одноголосно всіма 27 країнами-членами. За його словами, це ще одна ознака міцної єдності та підтримки України. Бо рішення ЄС – чіткий сигнал того, що і Україна, і Європа здатні вистояти.

Втім, друга, не менш значима для Європейського майбутнього і також  України подія, на жаль, не отримала належного розголосу. Йдеться про Саміт соціальних партнерів у Валь-Дюшесі 31 січня, де була підписана тристороння декларація про подальший розвиток європейського соціального діалогу.

«Ця подія має вагоме значення як для України, так і для Європи в цілому. Започаткований 39 років тому, саміт у Валь-Дюшесі ознаменував історичний момент. Він заклав основи для залучення європейських соціальних партнерів до формування політики ЄС. Визначив, як сьогодні формується соціальна політика ЄС, і сприяє створенню Єдиного європейського ринку.

І є фундаментальною  основою, яка єднає працю, бізнес, державу в досягненні загального добробуту.  Діалог органів ЄС, європейських бізнес асоціацій і роботодавців  та профспілок країн ЄС (в особі Європейської конфедерації профспілок) , яка нині  представляє інтереси 42 млн. членів,  дав старт спільній розбудові соціальної Європи, формування країн добробуту», - підкреслив Григорій Осовий. 

- Як свого часу дуже слушно зауважив політик, якого ще називають «архітектором Євросоюзу», Жак Делор  «Для того, щоб Європейський Союз функціонував, необхідна конкуренція, яка стимулює, солідарність, яка об'єднує, і співпраця, яка посилює».

На думку Григорія Осового, це і є найголовніший меседж на сьогодні. І він точно стосується України, яка переживає складний період, потерпаючи від наслідків російської агресії. Але має відновитися, вийти з руїн, стати на шлях економічного та соціального розвитку.

«Федерація профспілок України вітає наших колег по саміту і їх рішення. Напередодні події, я брав участь у засіданні керівного комітету Європейської Конфедерації профспілок, де ми  обговорювали проєкт майбутньої декларації. Хочу ще раз підкреслити - підготовка до саміту відбувалася за активної участі українських профспілок», - зауважив голова ФПУ.

 Дуже важливо, які саме аспекти ця декларація охопила, а наступне опрацювання  стратегічного «Пакту для європейського соціального діалогу» відбуватиметься за участі  країн-кандидатів  в члени ЄС, отже представницьких об’єднань профспілок і роботодавців України. Буде проведено низку тристоронніх та двосторонніх зустрічей з європейськими соціальними партнерами для визначення нових пропозицій щодо зміцнення Європейського соціального діалогу. Зустрічі будуть присвячені, серед іншого, інституційній та фінансовій підтримці ЄС  соціального діалогу на всіх рівнях, розбудові потенціалу соціальних партнерів, у тому числі у країнах-кандидатах, та реалізації угод імплементованих через Європейську Директиву/Рішення Ради ЄС.

. Зокрема,  найближчим часом  Єврокомісія у співпраці з соціальними партнерами запропонує План дій щодо подолання дефіциту робочої сили та кваліфікованих кадрів.

Для просування та посилення ролі соціального діалогу на європейському та національному рівнях, в Європейській Комісії буде створено спеціальну посаду Європейського уповноваженого з питань соціального діалогу.

Також підписанти Тристоронньої декларації у Валь-Дюшесі підтверджують своє зобов'язання повністю поважати і просувати роль соціальних партнерів і двостороннього соціального діалогу. Це включає повну повагу до прерогатив профспілок та організацій роботодавців як суб'єктів соціального діалогу, а також до унікальної ролі, яку соціальні партнери та соціальний діалог відіграють на європейському та національному рівнях.  Для України, дуже важливо, що соціальні партнери ЄС ще раз зазначили про те, що соціальний діалог кардинально відрізняється від інших форм консультацій, таких, наприклад, як діалог з громадянським суспільством і його не потрібно змішувати. Нажаль, дискусії в робочій групі при  Національній службі примирення і посередництва з розроблення нової редакції закону про соціальних діалог засвідчили що  є ще нерозуміння цієї істини і плутанини понять.

Учасники сторін європейського  соціального діалогу зобов’язуються проводити такі заходи періодично. До слова, "Пакт про європейський соціальний діалог" має бути укладений вже до початку 2025 року.

«Звичайно, ми не починаємо цю роботу з нуля. Україна послідовно, з перших років незалежності розбудовувала систему соціального діалогу. На початку 1993 року була створена Національна рада соціального партнерства, нині це Національна тристороння соціально-економічна рада. У нас вже є закони про соціальний діалог в Україні ,  про колективні угоди  (нещодавно  прийнято його нову редакцію),про  порядок вирішення трудових спорів тощо. Ми вибудували цю лінійку соціального діалогу в десятках інших законів. Тепер її потрібно порівняти з європейською практикою та моделлю. Додати все доцільне і раціональне - як нормативно, так і в практику діяльності самих інститутів соціального діалогу в Україні». Соціальний діалог має працювати.  Федерація профспілок  буде робити все необхідне для того, щоб зберегти і розбудовувати в Україні соціальний діалог, як в Європі. Відповідно до критеріїв і принципів ЄС та з користю для українського суспільства», – підсумував Григорій Осовий.

Джерело: https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4660756/

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
26.04.2024
День пам’яті Чорнобильської трагедії
Сьогодні ми вшановуємо мужність, героїзм і самовідданість ліквідаторів страшної аварії - персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків,...
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...