Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 9
   

Санаторно-курортна галузь під загрозою руйнування

30.10.2022

Санаторно-курортна галузь України під загрозою руйнування

Уряд та Верховна Рада вирішили зайнятися конфіскацією профспілкових санаторіїв.

Нещодавно в міністерстві економіки відбулася нарада за участю Голови соцкомітету ВРУ Галини Третькової, її заступника Вадима Струневича, Першої віце-прем'єра, міністерки економіки Юлії Свириденко, Голови економічного комітету Дмитра Наталухи та інших «слуг народу», де розглядалося питання прискорення відчуження, зокрема профспілкових санаторіїв, за якими ще йдуть судові позови.

Позиція Третьякової полягає в тому, що санаторно-курортна галузь не потрібна, бо сама ніколи в житті не приймала лікарняний і не лікувалася в санаторіях. І взагалі «санкур – це радянська розпуста», про це вона сказала на зустрічі з представниками шахтарів – регресників.

Її заступник із соцкомітету слуга Струневич в одному з інтерв'ю стверджував, що санаторно-курортна галузь України не потрібна, бо там відпочивають... і тому не потрібний соцстрах, а галузь треба якнайшвидше оптимізувати, а майно приватизувати. І це при тому, що під час війни в санаторіях штатний медперсонал робить лікувальні процедури та реабілітацію хворих, у тому числі поранених.

Така антисанаторна позиція слуг-керівників соціального комітету ВРУ, найімовірніше, пояснюється тим, що вони санаторій бачили лише двічі у житті, на партійних заходах у Трускавці. Вся країна пам'ятає запальний відпочинок-навчання «слуг народу», розливи ігристого та крабові танці.

До речі, вартість доби перебування одного «слуги народу» у Трускавці коштувала половину оздоровчої путівки до профспілкового санаторію. Це щодо доступності.

Напевно, від таких слів провідних слуг-членів парламентського соцкомітету у тисяч лікарів і працівників санаторно-курортної сфери волосся дибки стає, бо так легко чиновники готові зруйнувати велику і важливу складову системи соціальної та оздоровчої політики держави.

Санаторно-курортне лікування - це медична допомога, що здійснюється у профілактичній, лікувальній чи реабілітаційній цілях із застосуванням природних лікувальних факторів в умовах перебування на курорті чи лікувально-оздоровчій місцевості та в санаторно-курортних закладах. Санаторно-курортна справа в Україні традиційно є невід'ємною частиною національної системи охорони здоров'я, що дає змогу ефективно здійснювати профілактику захворювань.

До уваги «реформаторів», головними завданнями санаторно-курортного лікування є:

- Ліквідація або зменшення проявів патологічного процесу;

- відновлення чи покращення порушених функцій;

- Підвищення загальної реактивності;

- Тренування адаптаційних механізмів;

- попередження інвалідизації та сприяння соціальній реабілітації.

Для початку Третьякова та компанія запланували віддати профспілкові санаторно-курортні заклади новим керуючим, умовою є надання 10% місць внутрішнім переселенцям.

Проте зараз ці санаторії майже повністю заповнені переселенцями. Від 70% до 90% становить завантаженість ВПО у профспілкових закладах. Наприклад:

Дніпропетровська область-санаторій «Курорт Орловщина» - 90%, Закарпатська область-санаторії «Верховина», «Синяк», «Поляна» понад 80% ВПО у кожному,

Львівська область – Моршин Курорт понад 70% ВПО, один із найбільших закладів – найбільший хаб з прийому біженців.

На Одещині чотири санаторії вже готові приймати нову хвилю евакуації з Херсонської та Харківської областей, про що є відповідні листи військового командування.

Це підтвердив під час візиту до України американський дипломат, екс-помічник генерального секретаря НАТО та чинний Президент благодійного фонду Corus International Даніел Спекхард.

Президент Фонду особисто приїхав до України. І не лише щоб підбити підсумки співпраці з українськими профспілками та обговорити подальшу допомогу в гуманітарних питаннях. Але й щоб на власні очі подивитися, в яких умовах знаходяться вимушені переселенці у профспілкових санаторіях.

З 24 лютого в профспілкових установах по всій Україні для вимушених переселенців було надано понад мільйон ліжко-днів, включаючи харчування та лікування. І ця допомога була б неможлива без підтримки міжнародних благодійних організацій, таких як Corus International та Датська агенція профспілкового розвитку.

Так виходить, що Третьякова і ко збираються виселяти ВПО з санаторіїв, де їх більше 10%?!

Цікаво, що рішення позбавити профспілки санаторно-курортного майна було прискорено через політичні мотиви.

Про це публічно заявив Денис Кудін, заступник першого віце-прем'єра, міністерки економіки Юлії Свириденко на засіданні Комітету ВРУ з питань економічного розвитку під час розгляду законопроектів №6420 та №6421 щодо позбавлення профспілок майна.

Також це підтвердив голова профільного Комітету Верховної Ради України Дмитро Наталуха. "Тема не нова. Добре проріджені на предмет санаторіїв і пансіонатів господарства міністерств не залучають нових осіб. Приваблює майно, що збереглося профспілками", - написав він на сайті Комітету.

Слід звернути увагу на те, що понад 70% санаторно-курортної галузі представлено саме профспілковими санаторіями. За роки незалежності міністерства, відомства, держмонополії благополучно «влаштували» більшість своїх здравниць у приватні руки: і, як наслідок, більшість із них розграбовані та зруйновані.

Натомість профспілки змогли зберегти систему доступних санаторіїв, пансіонатів, баз відпочинку, дитячих таборів та готелів для задоволення потреб громадян України.

Починаючи з 2011 року, у профспілок забрали 70 майнових об'єктів. Це санаторії, готелі, бази відпочинку. І що з ними зараз? За весь цей час – продано лише один готель "Світанок" у Дніпрі. 20 відсотків ринкової вартості. Решта – руїна. Розікрали всі – винесли навіть вікна та стіни. А ще нещодавно у цих закладах працювали близько 4500 осіб та сплачувались до ста двадцяти мільйонів гривень податків різних рівнів на рік. Нині їх просто знищили.

Влада, яка прагне якнайшвидше відібрати та приватизувати профспілкове майно, забула проінформувати громадськість про звернення до вищих керівників України від Міжнародної Конфедерації Профспілок та Європейської Конфедерації Профспілок, які в липні цього року прямо написали:

«З великим здивуванням ми дізналися про те, що Комітет Верховної Ради з економічного розвитку реанімував законопроекти №6420 та №6421 та направив їх на розгляд до парламенту.

Ми неодноразово писали уряду, президенту та Верховній Раді, що відчуження профспілкової власності порушує міжнародні зобов'язання України. Крім того, Міжнародна організація праці також висловила своє занепокоєння у прямому запиті до Уряду.

Просто незрозуміло, чому Уряд і члени правлячої партії в парламенті замість того, щоб зосередитися на потребах війни та відновлення, продовжують свої кричущі атаки на трудящих і профспілки, зловживаючи своїми законотворчими повноваженнями і приступаючи до конфіскації профспілкової власності, явно нехтуючи необхідною правою. поважає та захищає здійснення свободи об'єднання відповідно до міжнародних правових зобов'язань України».

Також ці ж влада забула повідомити, що це питання на контролі у Високого представника Європейського Союзу з питань закордонних справ та політики безпеки – пана Жозепа Бореля, та на контролі у Міжнародній організації праці.

Існуюча спеціалізована санаторно-курортна галузь України є дуже цінним національним надбанням і має бути збережена від руйнування та приведена до рівня міжнародних стандартів.

Андрій ПАВЛОВСЬКИЙ, "ХВИЛЯ"

 

Читайте також:

02.05.2024
Профспілки, святкуючи Першотравень
Профспілки, святкуючи Першотравень
Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це...
01.05.2024
Українським атомникам аплодували
Українським атомникам аплодували
Програми галузевого навчання та розвитку – невід’ємна складова співпраці Енергоатома з Паризьким центром Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій...
26.04.2024
Ветерани «тихої ядерної»
Ветерани «тихої ядерної»
«Товариство ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС» стало першою в СРСР профспілковою організацією, яка почала дбати про захист прав...
11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
останні публікації
02.05.2024
Профспілки Європи підтримують Україну
22-23 квітня у Любліні відбувся організований Європейською конфедерацією профспілок Профспілковий саміт на підтримку України, який зібрав понад 110 представників...
02.05.2024
Перемоги міжнародного рівня
Боксери Молдови, Румунії та України взяли участь у традиційному міжнародному турнірі з боксу серед юніорів та юнаків 2010-11 р.н....
01.05.2024
Навчання громадських інспекторів
На базі Навчально-тренувального центру ДСП ЧАЕС відбулося триденне навчання громадських інспекторів з охорони праці ППО ЧАЕС....
28.04.2024
Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі 2024
Щороку 28 квітня за ініціативою Міжнародної організації праці країни світу відзначають Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, вибираючи...
29.04.2024
Атомний брейн-ринг
Учасники Атомної школи змагалися в освітньому брейн-рингу «Atomic Brain», організованому Хмельницькою АЕС за підтримки Українського ядерного товариства та організації...