Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Колегіум Атомпрофспілки змінює формат

18.06.2022

Колегіум Атомпрофспілки змінює формат

Попри війну профспілка має зберігати ефективність своєї роботи, а для цього доводиться вносити корективи у підходи відповідно до обставин і потреби спілчан. Освітній профспілковий проєкт «Колегіум Атомпрофспілки» також змінює формат. Як розвиватиметься цей профспілковий напрям, розповідає прес-секретар Атомпрофспілки, голова Організації молоді Атомпрофспілки Павло Олещук.

— Отже, освітній проєкт «Колегіум Атомпрофспілки» продовжить своє життя?

— З такою ініціативою виступив Центральний комітет Атомпрофспілки. Коли ми запропонували Володимиру Ковальчуку, з яким ми довго і плідно співпрацювали до повномасштабного вторгнення рф, юристу і чудовому лектору Чернігівського навчального центру профспілок, на базі якого ми переважно проводили наші профспілкові навчання, він радісно відгукнувся. І одразу почали обмірковувати з ним програму майбутнього онлайн заходу, бо вживу аудиторію зібрати в умовах війни, на жаль, не є можливим.

Володимиру запропонували бути не лише лектором, а й координатором заходу, адже він, як і Віталій Копиш, який нині захищає Україну у лавах ЗСУ, були «кращими профспілковими лекторами» — таке звання вони отримали від ФПУ, мали великий досвід роботи з групами і чималі навички організації як офлайн, так і онлайн навчання. До речі, хлопці є членами Атомпрофспілки, свого часу вони створили первинну профспілкову організацію у Навчально-методичному центрі Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, який був базовим у системі профспілкового навчання. На жаль, через російське вторгнення в Україну ми цей навчальний профспілковий заклад втратили. А це був класний профспілковий бренд…

— Символічно, що Атомпрофспілка відкривала свій освітній проєкт «Колегіум» саме у Чернігові, де є теж Колегіум, одна з найстаріших середніх шкіл в Україні. З чого Атомпрофспілка починала своє навчання?

— Перший захід освітнього профспілкового проєкту «Колегіум Атомпрофспілки» стартував у Чернігові 12-14 квітня 2019 року. Семінар мав назву: «Розвиток компетенцій молодих профспілкових лідерів та базові цінності профспілки». Потім були навчання з медіаграмотності для відповідальних за інформаційну роботу представників молодіжних організацій профспілки, декілька заходів було присвячено гендерній політиці в енергетиці тощо. Колегіум виявився найефективнішою формою профспілкового навчання.

Йдеться не лише про практичні навички набуття лідерських якостей, обмін корисним професійним досвідом, про вказівки для підвищення ефективності профспілкової роботи, просто безпосередні знайомства. Проєкт Атомпрофспілки дав змогу молоді підприємств атомно-промислового комплексу відчути себе ОДНІЄЮ СПІЛЬНОТОЮ, об’єднаною спільними ідеями та цінностями. Тому необхідно відновити таке навчання.

— Передбачається зміна формату навчання. Які саме зміни відбудуться?

— Якщо раніше ми надавали перевагу виключно безпосереднім зустрічам, «живому» спілкуванню, зараз через війну такі заходи провести неможливо. Вирішено проводити навчання в режимі онлайн. Відповідно, якщо раніше ми збирали учасників, і навчальні цикли — це були декілька безперервних днів навчання, онлайн освіта вимагає інших підходів. Ми плануємо, що навчання буде «більш розтягнуте» у часі, лекції відбуватимуться раз на тиждень, наприклад, щовівторка, і триватимуть усього півтори-дві години. Як засвідчує досвід, більш тривалі онлайн сесії недоцільні. Одну лекцію буде присвячено одній темі. Таким чином, за місяць учасники прослухають чотири тематичні лекції, закріплять їх у групах на практичних заняттях.

— Які теми передбачається висвітлювати?

— Теми визначають організатори за попереднім узгодженням на рівні Центрального комітету Атомпрофспілки. Але, напевне, з цих чотирьох підкурсів, які входять до цілого курсу навчання, два буде присвячено змінам у законодавстві під час воєнного стану. Будемо говорити про захист працівників, про відпустки, призупинення трудових договорів тощо. Другу частину навчання буде присвячено психологічним аспектам. Психолог Ірина Глушко працюватиме з аудиторією, аби показати, якою важливою під час війни є національна єдність. Зараз люди подекуди замикаються у собі, на своєму страху, болю і проблемах.

 Буде порушено також тема волонтерства. Як не перегоріти на цьому шляху і залишатися бути корисними. З початком війни активісти Атомпрофспілки у більшості своїй стали волонтерами. Сьогодні усі профкоми займаються волонтерською допомогою. Але коли це триває вже упродовж місяців, можна емоційно вигоріти.

 На жаль, у людей є схильність применшувати значення діяльності інших: «Чого він «сидить» на роботі, а не записався до територіальної оборони»? «Ти у теробороні? А чого не ідеш в ЗСУ»? «У третій лінії оборони, чому не на «нулю»? тощо. Гадаю, треба порушувати ще й таку важливу сьогодні тему, як знецінення важливості людей, їхньої роботи. Адже кожен на своєму місці може бути максимально корисним. Психолог це має пояснити! Ми працюємо не для визнання наших заслуг, у кожного особистий, найбільш відповідний йому, вибір.

— Хто може стати учасником онлайн навчання?

— Передбачається, що до першої навчальної групи (навчання розпочнеться з липня) увійдуть молодіжні активісти, члени рад організацій молоді Атомпрофспілки. Хто подасть заявку і заповнить відповідну онлайн форму. Організатори проводитимуть відбір. Формуватимуться групи з 35-40 осіб. Ми «обкатаємо» програму на них, визначимо плюси та мінуси. Треба сказати, що молодь в Атомпрофспілці креативна, може надати слушні пропозиції, де треба, підправити.

Після «обкатки» зробимо аналогічний курс для «дорослого» активу Атомпрофспілки. А далі, якщо такий формат сподобається, будемо розповсюджувати на інші цільові аудиторії профактиву, наприклад, членів цехкомів.

Проте, маю надію, що після Перемоги у нас буде повернуто й «живі зустрічі» — наш найулюбленіший і найефективніший профспілковий навчальний формат.

Слава Україні! Героям Слава!

Лілія СОКОЛОВА,
Фото архіву Пресслужби Атомпрофспілки
29-30 січня 2022 року Колегіум Атомпрофспілки Ґендер

 

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...