Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Україна пройшла опалювальний сезон в умовах війни

29.04.2022

Витриманий удар. Як Україна пройшла опалювальний сезон в умовах війни

«Обвал національної енергосистеми під час опалювального сезону був одним із планів повномасштабної агресії російської федерації проти України. Була задіяна армія "експертів", які пророкували зрив опалювального сезону, – з інтерв’ю міністра енергетики Германа Галущенка «Європейській правді».

– Утім, за вікном кінець квітня, і опалювальний сезон 2021-2022 років в Україні успішно завершений. Більше того, українська енергосистема впевнено пропрацювала місяць в ізольованому режимі і тепер синхронізована з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E.

Ми поламали плани путіна у сфері енергетики – так само, як наша армія і суспільство поламали його плани "бліцкригу". Цей опалювальний сезон став безпрецедентним за складністю та викликами для енергетики й енергетиків, але звичайним для громадян.

Не було ні віялових відключень електричної енергії, ні перерв у тепло- чи газопостачанні споживачів через нестачу енергоресурсів, ні зростання комунальних платежів, як лякали відверті провокатори.

Майже девʼять місяців команда Міненерго разом з іншими органами влади та всім паливно-енергетичним комплексом України працювали в режимі 24/7, оперативно ухвалюючи та реалізовуючи необхідні рішення.

Навіть у спокійні часи для сектору електроенергетики осінньо-зимовий період (ОЗП) особливий, оскільки зростають попит на електроенергію і навантаження на генерацію (з 360-380 млн кВт-год влітку до 480-500 млн кВт-год взимку).

Однак під час цього ОЗП ми бачили тривожні сигнали "зі сходу". Ми були впевнені, що росія зробить усе, щоб зірвати роботу енергосистеми України в ізольованому режимі, заплановану на зиму 2022 року.

Тому Міненерго розробило, а Кабмін затвердив план проходження опалювального сезону на півтора місяця раніше, ніж зазвичай: на початку літа.

Рекорди мирного атому

Ударним активом енергосистеми України під час цього опалювального сезону стала атомна генерація. Міненерго та "Енергоатом" готувалися до виведення атомних станцій на максимальну потужність взимку.

За жовтень 2021 року – лютий 2022 року АЕС виробили 40,73 млрд кВт-год електроенергії, що на 7,4 млрд кВт-год (22%) більше за аналогічний показник 2020-2021 років. Це дозволило зменшити потребу у вугіллі на 3,8 млн тонн.

Атомна генерація у 2022 році поставила три рекорди. Уперше Запорізька АЕС працювала на своїй проєктній потужності – 6,1 ГВт. Уперше "Енергоатом" задіяв усі 15 блоків. Уперше добове виробництво АЕС перевищило 300 млн кВт-год. Завчасно запланована й оптимізована ремонтна кампанія дала результати.

Д – як доступність

З 1 жовтня 2021 року запрацювала нова модель ПСО (покладання спеціальних обов’язків), яка посилила захист побутових споживачів. Для населення, що споживає менше 250 кВт-год електроенергії на місяць, тариф знизився з 1,68 грн кВт-год до 1,44 грн і залишиться таким ще мінімум пів року.

Війна призвела до падіння платежів за електрику і тепло. Це стало додатковим викликом для енергосистеми. У березні рівень оплати за електроенергію впав на 30%. Тим не менш, платити за комунальні послуги у воєнний час стало знаком підтримки громадянами держави і віри в нашу перемогу.

Україна – ЄС: спільний енергетичний фронт

Які б плани не переслідував путін в Україні, вони провалилися. Більше того, ми синхронізували національну енергосистему з європейською на рік раніше запланованого, що забезпечило їй додаткову надійність.

Скрізь, де було можливо, енергетики забезпечували тепло-, газо- та електропостачання, виїжджаючи на ремонт одразу після припинення боїв і навіть під обстрілами. Часто відновлювали по кілька разів одні й ті самі лінії.

Позбутися енергетичної залежності від росії допоможе експорт української електроенергії до ЄС, який ми зможемо почати завдяки об’єднанню з ENTSO-E.

Завдання номер два – стабільне проходження наступного опалювального сезону. Він буде відрізнятися від попередніх не тільки для України, а й для всієї Європи. Наступний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв.

Зараз кожен з нас тримає свою ділянку фронту: на землі та в повітрі, в операційних та на волонтерських складах, у дипломатії й енергетиці. Усі разом ми наближаємо перемогу України, перемогу цивілізації над варварством.

 

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...