Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

І знову про «прогрес» у «Північному Поділлі»

12.01.2021

І знову про «прогрес» у «Північному Поділлі»

Уже понад півтора року як спеціальну адміністрацію Національного природного парку «Північне Поділля», природоохоронної установи загальнодержавного значення, очолив Кийко А.О., та, за його словами, оновлено менеджмент в особі Лилика В.І. — заступника директора–головного природознавця, якого судом визнано винним у вчиненні корупційного правопорушення і притягнуто до адміністративної відповідальності згідно з ч. 1, 2 ст. 1727, та Ковбаси В.М. — провідного фахівця з кадрів, за сумісництвом провідного інженера з охорони праці.

Наша установа, за словами директора, почала стрімко «розвиватися» після семи років «застою». А «розвиток» цей за означений період полягав у тому, що матеріально-технічна база НПП «Північне Поділля» залишилася на рівні 2019 року, до призначення на посаду Кийка А.О., відсутності проєкту організації території установи — документа, за яким Парк має жити та розвиватися наступні десять років, та багато чого іншого.

Щодо проєкту організації території слід зазначити, що цей документ «успішно» розробляється Інститутом екології Карпат НАН України вже протягом п’яти років та так і залишився незавершеним, з масою недоліків і був повернутий профільним Міністерством не затвердженим, для виправлення та доопрацювання. Хоча за згаданий документ, фактично, не те, що бракований «товар», а за його відсутність, установою в особі директора наприкінці 2019 року були витрачені бюджетні кошти в сумі 224 тис. грн. До того ж із цих 224 тис. грн Західним офісом Держаудитслужби України під час перевірки встановлено документально не підтверджених витрат у сумі 32,4 тис. грн. Проте директор установи не має жодних заперечень щодо надмірно використаних бюджетних коштів Парку в сумі 32,4 тис. грн на цілі, передбачені кошторисом Інституту екології Карпат на 2020 рік. Тобто за рахунок коштів НПП профінансовано діяльність іншої установи. Хоча ні правоохоронні органи, зокрема Бродівське ВП Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області, ні профільне Міністерство чомусь не вбачають у таких діях правопорушення, а саме неефективне використання фінансових ресурсів установи при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. Це один з багатьох прикладів «прогресивних» дій оновленого менеджменту установи.

Натомість усі зусилля оновленого менеджменту установи за вказаний період були спрямовані на «боротьбу» з працівниками, які з початку функціонування Парку доклали чимало зусиль для його становлення та на належному професійному рівні виконують свої посадові обов’язки, а не «побажання» директора. Ця «боротьба» проявилася у систематичному порушенні законодавства України про працю, про колективні договори та угоди, про професійні спілки та гарантії їх діяльності. Про що працівники установи неодноразово інформували і профільне Міністерство, правоохоронні та інші контролюючі органи. При цьому інформація, зазначена у зверненнях щодо порушення трудових прав працівників Парку, знайшла своє підтвердження під час проведення заходів контролю ГУ Держпраці у Львівській області. Зокрема встановлено таке:

1. Порушення вимог ч. 4 ст. 97 КЗпП України в частині прийняття директором Парку Кийком А.О. рішення в односторонньому порядку з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені колективним договором.

2. Порушення вимог ч.1, 2 ст. 115 КЗпП України в частині недотримання строків виплати заробітної плати.

3. Порушення п. 4 ПКМУ №1078 в частині порушення вимог нарахування та виплати сум індексації заробітної плати працівників.

4. Порушення вимог ст. 29 КЗпП України в частині неознайомлення новоприйнятих працівників з правилами внутрішнього трудового розпорядку, непроведення інструктажів з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці та протипожежної безпеки.

5. Порушення вимог ст. 31 КЗпП України щодо вимагання від працівника виконувати роботу, не передбачену трудовим договором.

6. Порушення вимог п. 1 ч.1 ст. 36 КЗпП України щодо припинення трудового договору за угодою сторін, яке здійснюється без наявності згоди працівника і власника підприємства, установи, організації.

7. Порушення вимог ст. 71 КЗпП України в частині залучення працівників до роботи у вихідні дні без дозволу первинної профспілкової організації (уповноваженого представника трудового колективу).

8. Порушення вимог ч.1 ст. 116 КЗпП України, а саме при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, не провадиться в день звільнення.

9. Порушення вимог ч.1 ст. 117 КЗпП України, а саме при невиплаті з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівнику сум у встановлені законодавством терміни, за відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація не виплачує працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

10. Порушення вимог ч.1 ст. 47 КЗпП України, а саме в день звільнення власник або уповноважений ним орган не видає працівникові належно оформлену трудову книжку і не проводить з ним розрахунку в законодавчо встановлені строки.

11. Порушення вимог ч. 4 ст. 149 КЗпП України в частині неповідомлення працівника під розписку про оголошене дисциплінарне стягнення.

12. Непідписання директором Парку Кийком А.О. колективного договору, прийнятого загальними зборами трудового колективу ще в січні 2020 року.

За результатами проведених заходів контролю складалися акти, виносилися приписи про усунення виявлених порушень, які «оновлений прогресивний» менеджмент установи повністю ігнорує. Як наслідок, стосовно директора Парку складено протоколи про адміністративні правопорушення, за якими Бродівським районним судом Львівської області до директора установи застосовано адміністративні стягнення у вигляді усного зауваження та штрафу у сумі 510 грн. Крім того, стосовно директора Парку Кийка А.О. посадовими особами ГУ Держпраці у Львівській області двічі складалися протоколи про адміністративне правопорушення та виносилися постанови у справах про адміністративне правопорушення за ст. 1886 КУпАП, за якими директор НПП двічі притягався до адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафів у розмірі 901 грн. За невиконання приписів посадовими особами ГУ Держпраці у Львівській області винесено постанову про накладення штрафу на установу у розмірі 4723 грн.

Крім застосованих до директора установи Кийка А.О. адміністративних стягнень за низку виявлених правопорушень за матеріалами інспекційних відвідувань ГУ Держпраці у Львівській області Бродівським ВП Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172 Кримінального кодексу України, про що внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Проте дуже дивною видається позиція посадових осіб Бродівського відділення поліції, які вже понад рік проводять досудове розслідування в не такій уже складній справі. Після проведення ГУ Держпраці у Львівській області чергових заходів контролю у НПП «Північне Поділля» низку матеріалів, що можуть свідчити про вчинення директором Парку Кийком А.О. кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена ст.ст. 172, 173 ККУ, скеровано до Бродівського ВП Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області, за результатами розгляду яких вони долучені до вже відкритого кримінального провадження. Крім того, за створення перепон щодо укладання профспілками колективних договорів, угод та здійснення контролю за їх дотриманням матеріали ГУ Держпраці у Львівській області, що можуть свідчити про ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 170 КК України, знову ж таки направлені до Бродівського ВП Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області.

Нині у судах знаходяться три судових позови щодо визнання наказів директора НПП «Північне Поділля» Кийка А.О. про притягнення працівників установи до дисциплінарної відповідальності протиправними та про їх скасування. За одним таким позовом судом першої інстанції винесено рішення на користь працівника установи.

Ефективність діяльності «оновленого менеджменту» НПП проявилася і в тому, що згідно з постановою Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області про накладення адміністративного стягнення головного бухгалтера установи притягнуто до адміністративної відповідальності у вигляді накладання штрафу у сумі 170 грн, а Парк зобов’язали повернути до Фонду соціального страхування України неправомірно витрачені страхові кошти в сумі майже 3 тис. грн та застосувати до нього фінансові санкції у вигляді штрафу у сумі 1372,14 грн.

Ось такий «прогрес» у Парку, який, на жаль, нікому не вдається зупинити: ні правоохоронним органам, ні Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, до сфери управління якого він належить.

Сергій ТИМКЕВИЧ, Голова первинної профспілкової організації Національного природного парку «Північне Поділля»January 12, 2021

 

Газета «Атомник України» №2 (1049)

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...