Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Життя — це диво! А людяність — найвища чеснота!

20.12.2021

Життя — це диво! А людяність — найвища чеснота!

Юлія Мамчич лише рік як закінчила Київський політех, але вже має досвід роботи в Дипломатичній академії України, у Секретаріаті Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, в Національному банку України. Та завжди мріяла про атомну енергетику. Сьогодні вона інженер 2-ї категорії відділу радіаційного матеріалознавства служби технічної підтримки продовження експлуатації ВП «Науково-технічний центр» ДП НАЕК «Енергоатом». Річ у тім, що Юлія з династії атомників: батьки працюють на РАЕС, у бабусі й дідуся також доля була пов’язана з Рівненською атомною. Дідусь був ліквідатором наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. «Я дякую своїм рідним, вони завжди мене надихали і мотивували у виборі», — каже Юлія. Також — й активної життєвої позиції. Улюблений вислів мами «Життя — це диво! А людяність — найвища чеснота!» і для дівчини став певним дороговказом, за яким слід рухатися. Юлія багато сил віддає громадській і менторській діяльності.

Ще зі школи дівчина зробила свій вибір — вступати до КПІ ім. Ігоря Сікорського, бо вважала цей виш найкращим. Під час навчання, у 2015-2019 роках, стала слухачем Весняної школи НАЕК «Енергоатом». Успішно завершила її, відвідала всі діючі АЕС України. Закінчила інститут із відзнакою одразу за двома спеціальностями «Атомна енергетика» і «Хімічні технології та інженерія».

У школі Юлія брала участь у «Малих Курчатовських читаннях», організованих інформ-центром РАЕС. До речі, в інституті за успіхи у навчанні отримувала академічну стипендію ім. Ігоря Курчатова. Завжди брала активну участь у різноманітних енергетичних проєктах, була призером Всеукраїнського конкурсу «Молодь енергетиці України: відкритий конкурс молодих вчених та енергетиків», призером Ukrenergo Laboratories від НЕК «Укренерго» з розробки інноваційних проєктів для впровадження в електроенергетичній галузі України. І навіть запропонувала власний проєкт з розвитку атомної галузі — «Стратегію розвитку атомно-промислового комплексу України до 2030 року», стала призером конкурсу. «Саме тоді, після участі у цьому проєкті, з’явилася остаточна впевненість щодо мого подальшого розвитку і становлення як фахівця — в атомно-енергетичній галузі», — каже Юлія. Вона ще студенткою стала активісткою громадської організації «Молодіжна енергетична спільнота». «Я дуже рада, що є частинкою цієї спільноти професіоналів, молодих фахівців-енергетиків, які хочуть розвивати атомну енергетику».

«Якщо щось і має значення, то це кількість людей, яким ти дав крила і які навзаєм кожного дня змушують тебе бути кращою версією себе», — це ще одне життєве кредо Юлії (підглянуте на її сторінці у Фейсбуку). Юлія стала учасницею Менторської програми 2018 року, коли вона навіть ще так не називалась. Офіційно Mentoring Program (програма наставництва) існує з березня 2021 року під керівництвом експертки з міжнародних відносин та зовнішньої політики Віри Константинової. Наставницькі програми або, як їх ще називають, «програми партнерства», пов’язують фахівців у певній сфері, які мають конкретні навички та знання, з молодими спеціалістами, яким потрібні аналогічні навички чи кваліфікації.

«Мабуть, у кожного бувають моменти, коли в пошуках досвіду відвідуєш різноманітні івенти, інтуїтивно шукаєш можливість поспілкуватися зі старшими колегами, професійно мудрішими за тебе, — каже Юлія. — Коли до мене почали приходити інтерни в рамках програм стажування, я, як досвідченіша колега, зрозуміла, що можу допомогти і підтримати інших у період їхнього професійного становлення. Успішна менторська програма допомагає руйнувати бар’єри та створює можливості для успіху у професії». Юлія проводить лекції-семінари для школярів різних міст України, мотивує молодь до здобуття вищої освіти за технічними спеціальностями, розвиватися в STEM-дисциплінах. Абревіатура STEM розшифровується як Science (Наука), Technology (Технології), Engineering (Інженерія) та Mathematics (Математика).

«Сьогодні ці галузі розвиваються дуже швидкими темпами, і професії, пов’язані з ними, найвище цінуються на ринку праці. STEM — це проєкт про кращі «розумні» продукти, про кращу охорону здоров’я, про чисті й ефективні енергоресурси, про національну безпеку і, в цілому, про економіку», — зазначає Юлія.

Це ще одна організація, в якій дівчина бере активну участь, — незалежна професійна асоціація, члени якої прагнуть збільшити відсоток жінок, зайнятих в енергетиці, та зменшити ґендерний розрив в енергетичному секторі. У цьому клубі — експертки з енергетики, представниці українських і міжнародних організацій в Україні, які працюють у галузі реформування вітчизняного енергетичного сектору, народні депутатки України та жінки, зацікавлені у справедливому сталому розвитку української енергетики.

На запитання, чому вирішила долучитися до організації, Юлія відповіла: «Жіночий енергетичний клуб України» сприяє ґендерній рівності й розвінчує ґендерні стереотипи. Ця нагорода не тільки моя, а всієї команди ГО «Молодіжна Енергетична Спільнота», яка намагається довести: якщо людина працює на результат, має мету, якщо її цінності збігаються з цінностями колективу, стать людини не є значимою, тобто права на роботу у чоловіків і жінок повинні бути рівні».

10 грудня 2020 року у конкурсі «Жінки української енергетики», організованому клубом, дівчина стала однією з восьми переможниць серед 146 претенденток у номінації «Волонтерка». Це висока відзнака, адже разом з Юлією у конкурсі в номінації «Політикиня» перемогла Ольга Буславець, як перша жінка, котра очолила Міненерго. У номінації «Керівниця» — Валентина Бєлякова, регіональна директорка TIU Canada та президентка Жіночого енергетичного клубу України (саме вона ініціювала створення ЖЕКУ).

26 листопада відбулася церемонія нагородження професіоналок атомної енергетики «WiN Award — 2021». Газета «Атомник України» про цю подію повідомляла (№47 за 2 грудня 2021 року). Юлія стала фіналісткою (топ 4) міжнародної премії «Win Awards 2021» (Жінки ядерної енергетики). «Я неймовірно вдячна кожному за підтримку в голосуванні у номінації «Наука, освіта та розвиток». Напруга була величезною до останнього дня. Мені не вистачило декілька голосів до першого місця (14 балів із 15), але це теж досягнення. Щаслива, бо в мене була чудова підтримка моїх рідних, друзів, колег, знайомих. Ця нагорода для мене — визнання моїх зусиль, а також стимул зростати та розвиватись, як професійно, так і кар’єрно».

Усіх перемог у конкурсах цієї цілеспрямованої та амбітної дівчини важко перелічити — і суспільних, і суто наукових. Наприклад, Юлія стала цього року переможницею премії «Молодий вчений 2021 року» в номінації «Науковий волонтер» при Міністерстві освіти і науки України. Але є щось ще, що дивує в Юлії.

Щоразу, коли уявляю фахівця в технічній сфері, бачаться механізми, прилади, обладнання, і аж ніяк не художня творчість. Натомість Юлія не лише «технарка», а й майстриня ніжних та досконалих композицій у техніці квілінгу — мистецтва виготовлення вишуканих мереживних виробів методом скручування у спіралі довгих вузьких смужок паперу. Під час навчання в КПІ Юлія протягом усіх років ставала призером виставок-конкурсів «Таланти КПІ» у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво», її роботи до цього часу зберігаються у Центрі культури та мистецтв інституту.

Ще одна грань її особистості — захоплення спортом. У серпні цього року організація молоді ППО Дирекції ДП НАЕК «Енергоатом» брала участь у XVIII Спартакіаді Організації молоді Атомпрофспілки. «У нас була надзвичайно дружня команда поза майданчиком й у грі. Бо ми одне одного підтримували, навіть коли щось не вдавалося». Юлія — досконала плавчиня. З шести років мама повела її у басейн Рівненської атомної станції. Потім плавала в басейні КПІ. Не кидає це заняття й зараз. «У нас, в «Енергоатомі», сильна спортивна команда. Усі чотири міста-супутники Рівненської, Запорізької, Южно-Української та Хмельницької АЕС мають чудові басейни, там заняття оплачує станція. У Києві, в «Енергоатомі», на жаль, немає такої можливості, займаюсь своїм коштом та із задоволенням беру участь у змаганнях». 2 серпня цього року Юлія брала участь від «Енергоатома» у VIII міжнародному турнірі з плавання на відкритій воді «Біле озеро». «Більше сил мені надавав той факт, що дистанцію виборювала разом зі своєю мамою Олесею Осовською, працівницею хімічного цеху РАЕС», — зазначає Юлія.

Цьогоріч відбувалися й інші змагання, участь у яких брала Юлія. Серед них — Відкритий Кубок Львова з плавання «Lviv Open Cups — 2021» у вересні. Ну й нещодавно — міжнародні змагання з плавання «Kyiv Open» на призи клубу «Гаврилич Мастерс» та Ігоря Баки. Команда «Енергоатома» посіла друге командне місце та перше місце серед областей (участь взяли 320 спортсменів, 58 плавальних клубів).

«Змагання — це ті емоції, яких часом бракує в буденній роботі, це той адреналін, який заряджає фізично й психологічно. А ще ніщо так не об’єднує людей, як спільна боротьба за перемогу! Відчуваєш драйв і гордість за те, що ми одна команда, крута організація», — зазначає Юлія.

Газета «Атомник України» №49 (1096) від 16.12.2021

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....
22.04.2024
Нові перемоги
6 квітня завершився Відкритий чемпіонат Рівненської області з футзалу у віковій категорії 35+, матчі якого проходили протягом трьох...