Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Гендер в контексті профспілкової роботи

20.11.2022

Гендер в контексті профспілкової роботи

У рамках фінальної сесії україно-данського  проєкту UPenergy Сьюзан Фаст Дженсен, тренерка з Данії, провела лекцію на тему «Гендерна рівність та інклюзивність (залученість) на ринку праці». Сьюзан займається у Профспілці 3F (Федерації профспілок працівників Данії 3F) питаннями гендерної рівності, працює з 1992 року. Вона розповіла про «гендерні» виклики, і яким чином Профспілка 3F  їх вирішує.

Відомо, що Данія в порівнянні з багатьма іншими країнами світу досягла максимально можливого на сьогоднішній день рівня рівності між статями. Тут ще у 1976 році був прийнятий Закон про рівну заробітну плату. Головна мета цього документа полягала в ліквідації будь-якої дискримінації за ознакою статі. У 1978 році були прийняті ще два закони: Закон про рівні можливості, який проголосив принцип гендерної рівності у всіх сферах життєдіяльності суспільства, та Закон про рівний підхід до чоловіків і жінок при прийомі на роботу. І тим не менше, як розповіла представниця Профспілки 3F,  з гендерною рівністю у трудовій сфері і тут є проблеми.

Рівність в оплаті праці – через 79 років

Сьюзан Фаст Дженсен: «На жаль, різниця в оплаті праці, яка базується на гендерній диференціації, в Данії становить у середньому 11 відсотків – більшу заробітну плату отримують чоловіки. Це трохи менше, ніж такий показник у цілому в Європі – 13, 5 відсотків. У деяких галузях, що перебувають у сфері впливу нашого профоб’єднання, ця відмінність становіть навіть 25 відсотків, є такі галузі, що всього – 6 відсотків. З кожним роком різниця в оплаті праці, щоправда, зменшується. Ми підрахували, що зі збереженням тенденції останніх десяти років, у нас будуть рівні заробітні плати через 79 років. І ми вважаємо, що маємо діяти більш активно, щоб скоротити цей часовий проміжок».

Зменшити гендерну сегрегацію на ринку праці

Сьюзан Фаст Дженсен: «Отже, перше, що ми робимо, щоб зменшити розрив в оплаті праці, готуємо щорічні статистичні дані. До речі, є такі національні статистичні дослідження, які базуються на міжнародних стандартах. Спрощено, беруть сумарні зарплати усіх жінок в країні, ділять на кількість всіх жінок, теж саме і для чоловіків. Статистика допомагає нам виявити розподіл ролей на наших підприємствах.  З’ясувалося, що структура заробітної плати є більшою там, де працюють чоловіки, а жінки зайняті у сферах менш оплачуваних. Проблема гендерного розриву у зарплаті – це проблема традиційного розподілу у працевлаштуванні. Наприклад, слюсарі – це чоловіки, а прибиральниці – жінки. Серед прибиральників у Данії лише 20 відсотків чоловіків. Тому ми працюємо над тим, щоб зменшити гендерну сегрегацію у розподілі праці, щоб в усіх професіях були і чоловіки, і жінки. Ми проводимо відповідні тренінги для керівників профспілкових організацій і профспілкових інспекторів праці, які допомагають їм виявити, чи є у них такі проблеми. І робили все, щоб жінки себе інакше позиціонували. Це допомагає, по-перше, зменшити розрив в оплаті праці. По друге – уникнути сексуальних домагань. Бо їх менше, коли в одній і тій же професії є жінки і чоловіки. Ми також зробили вебсайт, де друкуємо успішні трудові історії молодих жінок, а також і чоловіків. Маємо надію, що така наша робота зробить ринок праці менш сегрегованим.

У декретну відпустку і мама, і тато,

В одній з конвенцій Міжнародної організації праці (№45) визначено, що «найважливішим завданням жінки є її роль у сім'ї - матері й дружини, отже, працююча жінка повинна бути захищена від загроз для традиційних ролей». Данія протягом багатьох років вважається однією з найбільш благополучних країн світу з точки зору суспільної рівноправності жінок. Право «голосу» жінки отримали одні з перших – у 1915-му (на муніципальному рівні – з 1908-го). За статистикою Данія займає одне з перших місць у Євросоюзі за кількістю працюючих жінок. Але що змінюється для неї з появою дитини?

Сьюзан Фаст Дженсен: «У нашій країні прийнято новий закон, і Профспілка 3F  була однією із сторін переговорів, за яким чоловікам тепер надається дев’ять тижнів декретної відпустки (до цього було два тижні). Ці дев’ять тижнів вони не можуть передати своїм жінкам. Ми проводимо інформативні зустрічі з працівниками-чоловіками, і вони обізнані з цими новими правилами. Також ми зробили дослідження і з’ясували, що збільшена відпустка робить пари щасливішими, стала меншою кількість розлучень. Для матері виділяється два тижні до народження дитини, чотирнадцять тижнів – після народження, які є тільки її, і вона не може розділити їх зі своїм чоловіком. Двадцять шість тижнів є спільними. Загалом декретна відпустка у Данії – це сорок два тижні.

Новий закон стосується і гомосексуальних пар, які мають дітей. І це є великим прогресом для нашої країни». 

Сексуальні домагання на робочому місці

2020 рік змусив багатьох в Данії переглянути питання сексуального домагання на робочому місці. Усе почалося з виступу акторки Софі Лінде на церемонії нагородження за кращі комедійні шоу. «Ми можемо робити вигляд, що в Данії немає різниці між чоловіками й жінками, — сказала Лінде, — але це брехня».  Вона розповіла про свій надзвичайно стресовий для неї досвід, як у 18 років пережила сексуальні домагання від керівника телекомпанії, який погрожував зруйнувати її кар’єру. Коли телеканал критично зреагував на цей виступ, більш як 1600 жінок, котрі працюють або працювали на цьому каналі, підписали відкритого листа, що і вони з цим стикалися.

Сьюзан Фаст Дженсен: «Історія не обмежилася досвідом журналістки. Підписали відкритого листа про гендерну дискримінацію й сексуальні домагання тисячі лікарок, науковець, студенток різних навчальних закладів. А також і понад 300 політичних діячок. Виступ Лінде спричинив дуже великі дискусії в Данії. Цей випадок також став поштовхом для профспілок, щоб вивчити в організації цю проблему. Ми провели дослідження і з’ясували, що в наших галузях на сексуальні домагання наражаються в основному молоді люди, як жінки, так і чоловіки. Наслідки - стрес, непрацездатність, негативний вплив на компанію і на економіку в цілому. Ми почали проводити постійні тренінги для керівників наших первинних організацій, представників з охорони праці для проведення в колективах інформативної кампанії.

Зараз у Данії прийнято закон, за яким жертвам сексуальних домагань на підприємствах збільшено фінансове відшкодування від роботодавця до шести тисяч євро. До цього це було три тисячі євро. У законі визначено також, що є сексуальним домаганням. Це все, що погано впливає на самопочуття людини. Навіть схвальний свист чоловіків в спину, невдалий жарт, від якого почуття неприємні».

В ухвалених правилах, покликаних покращити психологічну атмосферу в трудових колективах, які з 1 листопада 2020 року стали неодмінною частиною трудових угод у Данії, зокрема, розтлумачено, що сексуальним домаганням або «небажаною сексуальною увагою», зокрема є: «небажані дотики, словесні заклики до сексуальних стосунків, відповідні жарти й коментарі, питання на теми навколо сексу, демонстрація порнографічних матеріалів тощо».

Опікуємося проблемами груп ЛГБТ

Сьогодні у Данії гомосексуальним людям простіше визнати свою нетрадиційну орієнтацію. І, що важливо, така людина вже не вважає себе ущербною і не почувається неповноцінною. Однак упередження щодо таких людей все ще існують і тут.

Сьюзан Фаст Дженсен: «На жаль, є у нас проблема гендерно обумовленого насилля людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією, з транс перехідними стереотипами. На наш погляд, такі люди є більш дискриміновані, і більше страждають. Тому ми пропонуємо нашим шопстюартам, представникам з охорони праці, включати у навчальні курси також питання про проблеми груп ЛГБТ. Ширше дискутувати такі теми, які раніше були під абсолютним табу, у трудових колективах. Професійно їх доносити. Ми маємо спеціальні такі курси для працівників на локальному рівні. Для того, щоб мотивувати наших шопстюартів працювати над цією тематикою, проводимо раз на рік зустріч з нагородою для шопстюарта, який має у цьому напрямі профспілкової роботи успіхи. Ми відслідковуємо випадки сексуальної дискримінації. Наприклад, в одній з наших організацій роботодавець вигнав водія за те, що той був транс гендерною людиною, прагнув змінити параметри своєї статі. Профспілка 3F встала на захист, і ця людина отримала 20 тисяч євро компенсації від роботодавця.

Самотність і притулки для жертв насилля – чоловіків

Багато років жінок у суспільстві принижували, тому традиційно складалася її віктимна (від лат. victima - жертва) поведінка. Тепер світ змінюється у бік маскулінізації (очоловічування) жінки. І навпаки.

Сьюзан Фаст Дженсен: «Жінки потерпали від гендерно обумовленого насилля, мабуть, років сорок, але в останні 5-10 років ми бачимо зворотну тенденцію: від насилля потерпають і чоловіки. І зараз в Данії для чоловіків, які потерпають від насилля в сім'ї, організовуються притулки. У них пропонують скривдженим чоловікам їжу та проживання, транспорт до медичних установ, а також цілодобову психологічну допомогу. Це можна було би назвати «гендерним вирівнюванням», але воно таке нам не потрібне».

Ще одна проблема, про яку розповіла Сьюзан, також більше стосується чоловіків, і на нижньому рівні суспільства, і на високих керівних посадах – проблема самотності. Вона особливо поглиблюється після розлучення (більшість розлучень ініціюють жінки). Самотні чоловіки частіше хворіють, раніше помирають.

Сьюзан Фаст Дженсен: «Профспілка 3F вийшла з наступною ініціативою. Ми помітили, що чоловіки не люблять ходити до лікарів. Тоді ми зробили в наших організаціях такий цілеспрямований проєкт: привезли лікарів на робоче місце для обстеження саме працівників-чоловіків. Це було доцільно особливо для чоловіків старшого віку, а також тих, хто живе на периферії, далеко від великих міст».

Профспілка 3F також організовує, тільки для чоловіків, так звані «дозвільні центри».

Сьюзан Фаст Дженсен: «Самотні чоловіки частіше не мають друзів. У таких центрах чоловіки можуть поспілкуватися, зайнятися іграми. Це робиться ще й тому, що із самотності випливає інша проблема – надзвичайно високий рівень самогубств, найбільший він в Данії саме серед чоловіків. Ми робимо усе, щоб упередити такі випадки. Намагаємося допомогти кожній працюючій людині, у тому, що вона потребує».

Лілія СОКОЛОВА

 

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...