Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Інтерв’ю новообраного профлідера

09.04.2012

Інтерв’ю новообраного профлідера

Звітно-виборна конференція первинної профорганізації ВП РАЕС обрала головою профкому І.М. Мельника. Сьогодні Іван Михайлович розповідає про пріоритети у діяльності первинної профспілкової організації Рівненської АЕС, основні завдання, які стоять перед новообраним профкомом.

— Іване Михайловичу, будь ласка, коротко розкажіть про себе, коли розпочалась ваша профспілкова діяльність?

— Родом я із села Ремчиці Сарненського району Рівненської області. Навчався у Ремчицькій середній школі. Після військової служби у лавах Радянської армії мене прийняли на роботу (з 13 березня 1989 року) в електричний цех РАЕС електромонтером з високовольтних випробувань та вимірювань. Без відриву від виробництва закінчив Київський енергетичний технікум, а згодом, у 2002 році, Севастопольський національний університет ядерної енергії та промисловості за спеціальністю «експлуатація електричних станцій», здобув кваліфікацію інженера-електрика.

З червня 1999 року працював інженером дільниці високовольтних випробувань та вимірювань, а з липня 2000-го був переведений інженером другої категорії цеху.

Активною профспілковою діяльністю займаюсь з 90-х років. Був членом цехового комітету електроцеху, неодноразово обирався до складу профкому РАЕС, де займався вирішенням житлово-побутових питань працівників атомної, очолював цеховий комітет. З 2007 року — заступник голови профкому ВП РАЕС.

— У чому, на вашу думку, полягає суть профспілкової роботи?

— Профспілка за своєю суттю покликана виконувати функції стримувань і противаг у взаємовідносинах між працівником і роботодавцем, громадянином і державою. Адже від збалансованості цих відносин залежить рівень соціального спокою та добробуту кожної людини.

— Що можете сказати про гендерну «особливість» новообраного комітету?

— Ми чітко дотримуємося гендерної політики. Серед 16 членів профкому — 6 жінок. Комісію з гендерної політики очолює профактивіст Тетяна Василівна Васильєва, людина діяльна, цілеспрямована, з вагомим досвідом профспілкової роботи. Такі ж слова можна сказати і на адресу Олени Володимирівни Цинайло та Руслани Дмитрівни Матковської, котрі очолюють відповідно комісії з питань соціального захисту та культурно-масової роботи. До складу Центрального комітету Атомпрофспілки обрано 6 наших представників, чотири з них — жінки.

— Профспілкова конференція ВП РАЕС виявила вам велику довіру, обравши головою профкому атомної станції. Якими якостями, на вашу думку, має володіти лідер профспілки?

— Профспілкова організація може ефективно працювати лише за умови належної компетентності профспілкових лідерів та наявності команди однодумців. При цьому, на жаль, скажімо, голів профкому чи цехкому, на відміну від інших професій, не готує жоден навчальний заклад. І справжнім профспілковим лідером можна стати лише у результаті отриманого практичного досвіду роботи, адже у своїй діяльності йому доводиться стикатися фактично з усіма сферами суспільного життя.

Тож, я переконаний, що молодих профспілковців — майбутніх лідерів, слід навчати основ трудового законодавства, економічної теорії, управління, соціології, наставництва, конфліктології і, навіть, ораторського мистецтва.

А щодо особистих якостей профспілкового лідера, то це має бути людина авторитетна, ініціативна, вольова, яка вміє згуртовувати людей і працювати на результат.

— З якими питаннями найчастіше звертаються люди до профкому?

— Найчастіше люди йдуть до профкому з тим, що болить, щоб отримати допомогу у розв’язанні своїх проблем. Чимало питань стосуються захисту соціально-економічних інтересів, надання правової допомоги. Зазначу, що лише за минулий рік 615 наших працівників безплатно отримали юридичні консультації, 446

— допомогу у підготовці правових документів.

Дуже багато звернень щодо забезпечення житлом. Через складну економічну ситуацію в державі фактично призупинилося його зведення. У нашому місті Кузнецовську з 2008 року також не було введено в експлуатацію жодного будинку.

Адміністрація і профком знайшли вихід із ситуації — пішли шляхом реконструкції гуртожитків малосімейного типу. Тож упродовж минулого року свої житлові умови поліпшили 62 працівники ВП РАЕС, 11 отримали з цією метою безвідсоткову позику. Цьогоріч планується завершити реконструкцію другої секції гуртожитку «Прометей», збудувати і ввести в експлуатацію житловий будинок поліпшеного планування на 32 квартири.

Йдуть люди у профком з приводу надання матеріальної допомоги, санаторно-курортного лікування. І ми на засіданні профспілкового комітету уважно розглядаємо кожну заяву, за змогою намагаємося допомогти.

— Які основні завдання стоять перед профкомом РАЕС цього року, на чому зосередитесь першочергово?

— На обліку у нашій первинній організації перебуває 8023 члени Атомпрофспілки. Захист їхніх трудових і соціально-економічних прав та інтересів є нашим основним завданням. Слід добиватися, щоб люди мали все, що належить їм за законом і за умовами Колективного договору: хороші умови праці, зростання заробітної плати, розвиток культури, спорту на підприємстві, щоб постійно була турбота про збереження здоров’я, працездатності персоналу, турбота про організацію здорового, корисного та цікавого дозвілля.

Серед пріоритетів — активізація інформаційної роботи; вдосконалення механізму взаємовідносин між профкомом і цеховими організаціями, звичайними членами профспілки; вирішення питання стосовно медичного страхування працівників та членів їхніх сімей, активізація роботи щодо громадського контролю за дотриманням прав наших спілчан роботодавцем.

А ще у планах профкому продовження співпраці із шведськими партнерами з приводу оздоровлення наших дітей, активна участь у культурних та спортивних заходах міста Кузнецовська, Володимирецького району, посилення благодійницької роботи, взяття реального шефства над Кузнецовським реабілітаційним центром та Рафалівською школою-інтернатом тощо.

— Ваші побажання з нагоди ювілею Атомпрофспілки?

— Час показав, що Атомпрофспілка — сильна, потужна і впливова організація, яка потрібна людям. Тож кожному із спілчан зичу добра, щастя і здоров’я. А нашій Атомпрофспілці бути на вістрі соціально-економічного захисту інтересів працівників.

Розмову вела Лідія ШМИРКО

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....