Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 7
   

Ні - блокуванню підприємств Зони відчуження!

11.04.2023

Не допустити блокування підприємств Зони відчуження

Боротьба триває. Віримо у результат!

Голові Верховної Ради України

Комітет ВР України з питань бюджету

Комітет ВР України з питань екологічної політики та природокористування

Шановні добродії!

 Державні підприємства Зони відчуження здійснюють свою діяльність щодо забезпечення безпеки під час поводження з радіоактивними відходами та запобігання розповсюдженню радіаційного забруднення за межі Зони відчуження відповідно до затверджених державних програм.

 У зв’язку з обмеженим обсягом бюджетного фінансування загального фонду Державного бюджету України на 2023 рік за програмами КПКВК 2708110 «Підтримка екологічного безпечного стану у зонах відчуження і безумовного (обов’язкового) відселення», КПКВК 2708120 «Підтримка у безпечному стані блоків та об’єкта «Укриття» та заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС», а також за програмою КПКВК 2708090 «Виконання робіт у сфері поводження з радіоактивними відходами неядерного циклу, будівництво комплексу «Вектор» та експлуатація його об’єктів», фінансування якої здійснюється винятково за рахунок коштів спеціального Державного фонду поводження з радіоактивними відходами», підприємства, задіяні до виконання цих програм, зіткнулися з нагальною проблемою, що потребує термінового вирішення.

 Кошти, заплановані в Плані використання бюджетних асигнувань, не відповідають реальним потребам підприємств для здійснення основних завдань і функцій підприємств Зони відчуження.

 Крім того, однією з найбільш критичних проблем для підприємств Зони є питання відшкодування Пенсійному фонду України фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №1.

 З кожним роком розмір нарахованих пільгових пенсій працівникам збільшується та, відповідно, збільшуються відшкодування підприємствами до ПФУ.

 Зважаючи на те, що з 1 березня 2023 року в державі було підвищено розмір пенсій та, відповідно, здійснено перерахування та індексації, розмір відшкодування Пенсійному фонду України підприємствами значно підвищився.

 Державним підприємствам, які виконують роботи в Зоні відчуження відповідно до державних програм, на 2023 рік відрахування на відшкодування ПФУ за виплату та доставку пільгових пенсій особам, які працюють або працювали на роботах з особливо шкідливими умовами праці (Список № 1), стосовно запланованого фінансування Державним бюджетом України становить:

 — 4,6% за КПКВК 2708090, а саме — 49 355,0 тис. грн;

 — 1,7% за КПКВК 2708110 — 7 390,0 тис. грн;

 — 16,2% за КПКВК 2708120 — 199 520,2 тис. грн.

 Враховуючи секвестр Державного бюджету України в умовах воєнного стану, зростання цін на енергоносії, підвищення соціальних пільг та гарантій різним верствам населення, у тому числі розміру мінімальної заробітної плати, в умовах недостатнього фінансування та наповнення спеціального фонду, додаткові відрахування ПФУ є непосильним тягарем та ставить підприємства Зони відчуження на межу виживання.

 Несвоєчасні розрахунки з ПФУ можуть призвести до примусового стягнення заборгованості за рішеннями суду, арешту рахунків, сплати судових та виконавчих зборів, що призведе до зупинки виконання державних програм та є загрозою національній безпеці держави.

 Для покриття цих витрат підприємства постають перед вибором — відшкодовувати ПФУ зазначені витрати або зменшити видатки на оплату праці, що призведе до вимушеного простою, скорочення штатної чисельності працівників, надання відпусток без збереження заробітної плати, призупинення дії трудових договорів, зменшення розміру щомісячного преміювання, призупинення або зменшення виплат, передбачених колективними договорами та Галузевою угодою.

 Таке погіршення соціальних гарантій персоналу, який важко працює в умовах вахтового методу, спричиняє соціальну напругу у трудових колективах та може негативно вплинути на загальний рівень безпеки на об’єктах Зони відчуження, що забезпечують безперебійну роботу енергетичного, іншого важливого обладнання критичної інфраструктури країни, а також запобігання розповсюдженню радіаційного забруднення за межі Зони відчуження.

 Зазначена проблема може бути вирішена раз і назавжди шляхом внесення змін до пункту 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених на пільгових умовах для працівників Зони відчуження і Зони безумовного (обов’язкового) відселення за рахунок коштів Державного бюджету України.

 Наразі саме такі законопроєкти (реєстр. №5658 від 14.06.2021 та реєстр. № 5658-1 від 30.06.2021) внесені до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і мають бути розглянуті найближчим часом.

 Профільний Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроєкт реєстр. №5658 від 14.06.2021, поданий народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М. та іншими народними депутатами України, та за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

 Для недопущення блокування діяльності підприємств Зони відчуження, які виконують державні завдання, їх банкрутства та інших можливих негативних наслідків, просимо вас сприяти позитивному розгляду вказаного законопроєкту та підтримати його.

З повагою

Голова Атомпрофспілки Валерій МАТОВ


останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...