Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Атомпрофспілка-ДАЗВ: початок конструктиву

10.04.2019

Атомпрофспілка-ДАЗВ: початок конструктиву

9 квітня відбувся перший у цьому році раунд колективних переговорів між Державним агентством України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) та Профспілкою працівників атомної енергетики та промисловості України (Атомпрофспілкою). Сторони робочої групи представляли відповідно заступник Голови ДАЗВ Володимир Фещенко та заступник Голови Атомпрофспілки України Павло Прудніков. Обговорювалися питання про внесення змін до чинної Галузевої угоди (2018–2020 рр.). Йшлося, передусім, про необхідність підвищення рівня заробітної плати на підприємствах Чорнобильської зони відчуження та упровадження єдиної системи оплати праці; реорганізацію підприємств зони, розпочату відповідно до наказу Голови ДАЗВ. До розгляду на порядок денний засідання було винесено також аналіз виконання Галузевої угоди за 2018 рік та у поточному році.

Як повідомив заступник Голови Атомпрофспілки України Павло Прудніков, профспілкою було висунуто пропозиції щодо зміни пункту 4.1.2 до Галузевої угоди, в якому передбачається, що рівень оплати праці працівника першого розряду у чинній редакції має становити не менше 110% від прожиткового мінімуму. Натомість профспілкою було запропоновано — не менше 150%.

«Переговори були складними, зважаючи на обсяг бюджетних видатків на 2019 рік. Але ми знайшли точки дотику у цьому питанні і дійшли згоди, що доцільно упроваджувати 150% для працівника першого розряду поетапно для тих підприємств, які сьогодні підлягають реорганізації. Якщо на ДП УЗФО і ДСП ЧАЕС, які об’єднуються, вже коефіцієнти для працівника першого розряду значно вищі, то для Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильський спецкомбінат» (ДСП ЧСК) і для Державного спеціалізованого підприємства «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» (ДСП ЦППРВ) це питання, що називається, «болюче», але нагальне. Тому було вирішено взяти за основу 25-ступеневу розрядну сітку, яка вже діє на ЧАЕС, її буде вдосконалено та розширено. Необхідно зробити її більш прозорою та справедливою, щоб уникнути значних розбіжностей між зарплатою менеджменту, інженерно-технічного персоналу та робітників. Передбачається, що таку систему буде впроваджено при об’єднанні ДСП ЧСК і ДСП ЦППРВ».

Павло Прудніков повідомив, що для відпрацювання цього питання буде створено робочу групу, перше засідання якої відбудеться на одному з підприємств Чорнобильської зони відчуження 17 квітня. До складу цієї робочої групи увійдуть три представники від ДАЗВ і три представники від ЦК Атомпрофспілки. «Протягом трьох тижнів, з урахуванням чорнобильських роковин та великодніх свят, думаю, буде сформовано у першому наближенні основи 25-ступеневої тарифної сітки на підприємстві ЦППРВ».

Щодо реорганізації підприємств зони відчуження на засіданні робочої групи було розглянуто різні сценарії приєднання УЗФО до ЧАЕС.

«До деяких сценаріїв в Атомпрофспілки є суттєві зауваження. Відрадно, що представники ДАЗВ погодилися, що пропозиції Атомпрофспілки більш виважені і справедливі, найбільше захищають персонал від масових скорочень. І особливо важливо те, що ми дійшли згоди, що масових скорочень не відбудеться. Це і наша позиція, і ДАЗВ: мінімізувати кількість персоналу, який може бути скороченим. Цілком можливо, що за результатами аналізу фінансової діяльності і організаційної структури, яку буде передбачено на підприємстві з урахуванням приєднання до нього інших підприємств, звільнень не відбудеться. У разі, якщо їх не уникнути, заступник Голови ДАЗВ Володимир Фещенко запевнив, що буде зроблено усе можливе, аби працевлаштувати цих людей на інші підприємства Чорнобильської зони відчуження, де є відповідні вакансії. Або використати можливості, передбачені Меморандумом, укладеним між ДАЗВ та Фондом зайнятості».

11 квітня відбудеться чергове засідання комісії з реорганізації ДП УЗФО ЧАЕС. Попередньо, того ж дня, буде проведено спеціальну нараду представників юридичних служб та департаментів. Результати цієї наради будуть взяті за основу у подальшій реорганізації.

«Сьогодні надзвичайно важливо докласти зусиль, аби цей процес пройшов максимально виважено і максимально безболісно. Адже за цим сценарієм буде проводитися реорганізація інших підприємств Чорнобильської зони відчуження».

На засіданні було проаналізовано також виконання Галузевої угоди. Прикметно, що представники ДАЗВ запевнили, що у подальшому будуть діяти виключно у рамках Галузевої угоди та дотримуватися передбачених законодавством принципів соціального діалогу, зокрема завчасно подавати на погодження профспілки рішення ДАЗВ, що стосуються соціально-економічних питань, інформацію про кандидатів на посади керівників підприємств і їх заступників. «Головне, аби це не залишилося словами, а стало продовженням конструктивної співпраці», — зазначив Павло Прудніков. Він також повідомив, що соціальним партнером було взяте зобов’язання, що на колегії ДАЗВ буде щорічно розглядатися інформація про стан охорони праці на підприємствах Чорнобильської зони відчуження, підготовлена спільно фахівцями ЦК Атомпрофспілки та ДАЗВ за результатами року. На наступній колегії ця пропозиція буде винесена на затвердження.

останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...