Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Олексій Лич про зустріч соціальних партнерів

23.08.2013

Голова первинної профспілкової організації ДП НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич про зустріч соціальних партнерів

15 серпня в приміщенні НАЕК «Енергоатом» відбулася  нарада сторін соціального партнерства. Від профспілкової сторони участь у заході взяли голови профспілкових організацій атомних електростанцій, від адміністрації  – керівники АЕС з капітального будівництва, заступники генеральних директорів АЕС з кадрів, праці і соціальних питань, керівники Компанії, які відповідають за виконання колективного договору. На нараді йшлося про фінансову ситуацію НАЕК «Енергоатом». В. о. президента Компанії назвав її критичною з огляду на необхідність подовження ресурсу енергоблоків, необхідності виробничих витрат і виконання соціальних зобов’язань адміністрації, колективного договору.

В. о. президента НАЕК «Енергоатом» Микита Константінов надав інформацію про першочергові заходи Компанії. Це, передусім, подовження ресурсу і, передусім, енергоблоку Южно-Української АЕС, підготовки до подовження ресурсу інших енергоблоків АЕС: з 2013 по 2019 рік необхідно продовжити термін експлуатації дев'яти атомних блоків.

Микита Константінов розповів про фінансовий стан Компанії, який визначив як «критичний».  Тариф атомної генерації на 2013 рік було зменшено у порівнянні з 2012 роком і він становить 21, 6 коп. за кВт/год. Тоді як для забезпечення виробничих, інвестиційних і соціальних програм НАЕК необхідне збільшення тарифів на 5,7 коп. за кВт/год. - до рівня 27,3 коп. за кВт/год. До того ж, упроваджуються для АЕС диспетчерські обмеження (сьогодні на АЕС працюють 11 з 15 енергоблоків), які не дають змоги атомникам у повній мірі реалізовувати свою продукцію, як наслідок, отримувати кошти і проводити повноцінну виробничу діяльність. Не кажучи вже про виконання соціальних програм (житлового будівництва, соціального розвитку) атомних підприємств.

«Диспетчерські обмеження спричинюють напруження у трудових колективах», - зазначив учасник наради голова первинної профспілкової організації ДП НАЕК «Енергоатом», заступник голови Атомпрофспілки Олексій Лич.

– Люди не розуміють, чому дешева товарна продукція АЕС  – електроенергія атомних електростанцій – перебуває у диспетчерських обмеженнях.  Диспетчерські обмеження запроваджено для АЕС, аби надати змогу більше працювати тепловим електростанціям. Але енергія від спалення вугілля є дорожчою від електроенергії АЕС. Тариф державних АЕС є меншим від тарифу ТЕС, що перебувають у приватній власності, практично утричі.  

З року на рік збільшується борг Оптового ринку електричної енергії України (ОРЕ) перед НАЕК «Енергоатом», який досяг вже більш як 6 млрд. грн. У той же час відповідні кошти справно перераховуються на рахунки теплових електростанцій. Напрошується висновок: просто державна політика спрямована на підтримку виробників недержавного сектору економіки?  Цьому, м’яко кажучи, «непорозумінню» ми не можемо знайти пояснення, і  не можемо знайти аргументів, які би переконали у доцільності такої політики працівників у наших трудових колективах. Не лише атомники, від преференцій виробникам дорожчої електроенергії страждає й пересічний її споживач, пересічні українські громадяни.

На нараді обговорювалися шляхи виходу Компанії зі скрутної фінансової ситуації, усі говорили про необхідність розроблення заходів, які би зменшили навантаження на тариф на електроенергію, з якого фінансується діяльність підприємства. Усі учасники засідання констатували, оскільки тариф є недостатнім, існують диспетчерські обмеження на продукцію атомників і, як наслідок, фінансовий стан НАЕК є складним, необхідно обмежити фінансування – жорстко виділити пріоритети. Найбільшим пріоритетом, передусім, є подовження ресурсу ЮУАЕС, адже втрата мільйонника ще більш ускладнить фінансовий стан  Компанії.

«На жаль, ті заходи, що були озвучені на засіданні,  сказав Олексій Лич, здебільшого є «не популярними».

- Передусім йдеться про необхідність виходу на самоокупність об’єктів соціально-культурного та побутового призначення, які на сьогодні перебувають у складі атомних електростанцій.  Або їх передачу до органів місцевого самоврядування. І тут, зокрема у профспілки, виникає щодо цього дуже багато запитань. Перш за все, на яких саме умовах виходитимуть ці об’єкти, та чи доцільно у дійсності це робити. На 100 відсоткову самоокупність, і з цим погоджувалися усі учасники наради, навіть, у неблизькому майбутньому соціальні об’єкти не зможуть вийти. Специфіка, складність їхнього виходу на самоокупність полягає у тому, що ні наші працівники, тим більше більшість мешканців міст-супутників АЕС, не зможуть користуватися цими закладами у разі, якщо, наприклад, у басейні абонемент коштуватиме стільки, аби забезпечувати його самоокупність. Ці об’єкти виконують, передбачену ще у проекті будівництва АЕС, свою, належну їм, функцію. Адже проект будівництва АЕС передбачав, що атомна електростанція - це буде місто утворююче підприємство для міста-супутника і буде допомагати у підтримці соціально-побутових об’єктів. Сьогодні різко змінити усталену ситуацію неможливо без негативних наслідків (і ми бачили це на прикладі м. Славутич). Аби попередити соціальну напругу у трудових колективах, профспілка буде добиватися, щоб цього не сталося.

«Непопулярним» й неприйнятним для профспілки є рішення адміністрації про припинення фінансування НАЕК культурно-масових, фізкультурно-спортивних заходів. У нас вже накопичилися великі борги за напрямом «оздоровлення працівників», про що я поінформував на засіданні.

На нараді обговорювалася низка інших питань, зокрема, стан житлового будівництва. Адміністрацією було запропоновано вивчити усі можливості перспективного будівництва  житла для працівників, було дане доручення розробити відповідні заходи і залучити різні види фінансування житлового будівництва з метою підвищення ефективності цього процесу (робота з іпотечними установами,  молодіжними фондами України тощо). А також активізувати роботу із забезпечення загальних робіт з надання тепла, електроенергії для котеджної  забудови. 

Йшлося про необхідність урегулювання розміру заробітних плат, перш за все працівників соціальної сфери, з метою виведення її на регіональний рівень. На сьогодні існує суттєва різниця між величиною зарплати працівників атомних станцій та для цих категорій працівників у містах супутниках АЕС,  і це зумовлює у декого велике занепокоєння.

Питання оплати праці потребує досконалого перегляду.  Урегулювання розподілу персоналу АЕС на 4 групи щодо рівня їхньої заробітної плати: основні, допоміжні категорії працівників, працівники сервісної та соціальної сфери. 

Про необхідність такого заходу йдеться вже досить давно. На даному етапі відбувається напрацювання критеріїв щодо віднесення до тієї чи іншої групи. У профспілкової сторони щодо перебігу цього процесу можуть бути лише побажання, питання не є предметом погодження з профспілками. Однак, ми будемо брати активну участь у виробленні підходів до формування заробітної плати різним групам працівників, стежити за тим, що пропонуватиме адміністрація.  Ми будемо відстоювати, аби не відбулося зниження заробітної плати персоналу, аби сьогоднішній рівень її став «стартовим» у подальшому - для підвищень.

Виконання колективного договору є пріоритетним напрямом для адміністрації. Однак, є проблеми. Перш за все, це одноразові виплати пенсіонерам, які ми, на жаль, не змогли відновити. Хоча у кошторисі закладаємо з надією на обіцяне державою підвищення тарифу. А також провадження щомісячних доплат пенсіонерам. На жаль, доплат Компанія вже не може робити відповідно до нового законодавства. Це вже не наші працівники, і такі доплати вважаються за благодійну допомогу, а державне підприємство благодійністю займатися не має права. Тому ми і маємо таку проблему з виконанням зазначеного пункту колективного договору.

Однак, щодо одноразових виплат при виході на пенсію, Компанія завжди виконувала свої обіцянки. Хоча, бувало, затримували, але, все таки, по року завжди виходили з виконанням. І люди повірили, пішли на пенсію.  Тому на сьогодні першочерговим завданням і профкомітету, і адміністрації, так би мовити, пунктом №1 є виконання цього зобов’язання перед працівниками.

У своєму виступі я також звернувся до президента Компанії щодо проблем, пов’язаних з виконанням заходів з охорони праці. Цей напрям не фінансується у повній мірі з причини недостатності  коштів. Виконавчий директор з кадрів, праці і соціальних питань НАЕК «Енергоатом» Тетяна Алексєєва на нараді пройшлася по всіх напрямах соціального діяльності Компанії: забезпечення відповідної кваліфікації персоналу, комплектування посад, забезпечення соціальної захищеності працівників тощо. Інформація її, зрештою, зводиться також до того, що необхідно переглядати наші спільні з адміністрацією плани, що були затверджені у колективному договорі на початку року, з урахуванням нинішнього фінансового стану. Перегляд має відбуватися спільно,  адміністрації з профспілкою. Робити кардинальні зміни адміністрація не готова. На багато питань просто не можна дати відповіді. З огляду на це ми не можемо зараз приступити до переговорів з адміністрацією щодо  перегляду колективного договору. Тому у своєму виступі  я запропонував подовжити дію нині діючої колективної угоди на наступний рік.

Підбиваючи підсумки проведеної наради, можна сказати, що озвучену на засіданні інформацію усіма  було взято до уваги.  Прийнято рішення напрацьовувати заходи. Зокрема, у який спосіб будемо відшукувати фінансові ресурси. 28-29 серпня плануємо провести засідання первинної профспілкової організації ДП НАЕК «Енергоатом», на порядку денному знову буде розгляд виконання колективного договору.

Прес-центр Атомпрофспілки

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...