Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

«Гримаси» тарифоутворення знищують атомну галузь

06.06.2018

«Гримаси» тарифоутворення знищують атомну галузь

5 червня 2018 року відбулося спільне засідання Президії Центрального комітету Атомпрофспілки з представниками Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки під головуванням секретаря комітету Народної депутатки України Вікторії Войціцької. Участь у засіданні взяли в.о. керівника профільного департаменту Міністерства енерговугілля,  президент ДП НАЕК «Енергоатом», генеральні директори атомних електростанцій та  СхідГЗК, концерну «Ядерне паливо», знані експерти-атомники та голови первинних профспілкових організацій підприємств атомної галузі.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, пояснюючи мету і завдання зустрічі, поінформував про дії профспілки, спрямовані на привернення уваги до  критичного стану справ в атомно-промисловому комплексі України та намагання досягти взаємодії, вийти на конструктивний діалог на усіх рівнях влади:  Кабінету Міністрів України, Міненерговугілля, Адміністрації Президента, особисто Президента України. З метою також попередження подальших загроз для галузі, що спричинені у першу чергу політикою НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) у формуванні тарифу для атомної генерації. Йдеться про скорочення у першу чергу його соціальної складової, заробітної плати. Та як наслідок, критичний відтік спеціалістів з атомних підприємств, що несе загрозу не лише для галузі, а й для безпеки держави у цілому.  

Пленум ЦК Атомпрофспілки, що відбувся 24 травня, прийняв рішення, як крайній запобіжний захід, у разі відсутності потрібного реагування влади, з середини червня вдатися до колективних дій для захисту інтересів працівників галузі.

«За останні дні з'явилася певна реакція з боку влади, повідомив Валерій Матов, пішли відгуки на ті проблеми, які ми озвучували в своїх рішеннях і зверненнях. І ми приходимо до висновку, що «мирна» форма боротьби ще має право на життя. Сьогодні, після піврічного інтервалу, відбулася зустріч з Міністром енерговугілля Ігорем Насаликом. Принаймні я відчув розуміння і підтримку нашої позиції щодо проблем галузі. Ми ставимо однакові акценти. Це у першу чергу – відсутність належної державницької політики у формуванні тарифу, його соціальної складової - заробітної плати персоналу. І, якщо раніше ми говорили про відтік фахівців високої ланки, необхідності створення для них відповідних умов, то сьогодні є реальна загроза відтоку вже кваліфікованих працівників робітничих спеціальностей. Ми повинні намітити тактику, обмінятися думками, аби вибудувати першочергові  заходи для вирішення цього питання».

Народна депутатка України, секретарка профільного комітету ВР Вікторія Войціцька назвала «абсолютно неадекватною» ситуацію, що склалася у галузі. «Я писала неодноразово про дискримінаційну тарифну політику, яку застосовував до атомної галузі енергетичний регулятор. Я вважаю, що така політика, і це для всіх зрозуміло, має за завдання  забезпечити надприбутки для приватної генерації за рахунок перш за все, нашої ядерної генерації.  І ця політика є абсолютно неприпустимою.. І в мене складається враження, що усвідомлення загрози для всієї України, як безпекової, так і стратегічної, у владних коридорах поки що немає».

Вікторія Войціцька вважає за необхідне, аби привернути увагу до проблем галузі, «максимально, але зважено поінформувати як представників влади, так і суспільство, про те де ми зараз знаходимося і висунути відповідні вимоги до й у тому числі й у першу чергу до НРЕКП. І ми маємо вийти зі спільно обґрунтованою пропозицією. Пріоритетом має стати перегляд тарифної політики НКРЕКП».  На думку Вікторії Войціцької, цим можна буде запобігти  маніпулюванню із цифрами щодо заробітних плат, витрат, і питань, які, начебто пов’язані з корупцією. «До речі,  це також один із аспектів, який треба обов’язково у публічній площині розвіювати, – міфи, які були штучно створені про начебто існуючу у галузі корупцію. За інформацією, якою я володію, ядерна галузь є якраз флагманом у питаннях забезпечення прозорої політики у закупівлях».

Вікторія Войціцька наголосила також на необхідності посилення співпраці з депутатським корпусом. «Тому що окрім питання тарифів, є величезний пласт питань, у тому числі законодавчих ініціатив, які, на жаль, не знаходять необхідної підтримки, як на стадії формування порядку денного, так і під час розгляду вже у стінах парламенту, серед депутатського корпусу. Тому дуже важливо тут виконувати таку «просвітницьку» функцію, пояснювати колегам важливість законопроектів. Ще один із інструментів, які я хотіла вам запропонувати, .у четвер у нас є брифінг (press point) у Верховній Раді. Це три хвилини виступу, де можливо від Атомпрофспілки, галузі напередодні проведення парламентських слухань скористатися цим майданчиком, щоб донести до суспільства, у тому числі до колег у Верховній Раді, і нового складу НКРЕКП, важливість приділення особливої уваги до ситуації, що склалася у галузі». «Щоб ключове підприємство нашої енергетики залишилося успішним, а люди почувалися комфортно, гідно, атомники мали конкурентну заробітну плату, залишалися і мали можливість себе реалізовувати і жити в Україні».

Президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський поінформував, що починаючи з 2014 року, коли було сформовано діючий склад НКРЕКП, склалася ситуація заморожених протягом трьох років тарифів. «У цьому році, так би мовити, кинули кістку і підвищили тариф на необхідніші речі, але перед цим зрізали його у другій половині минулого року. Щоб було зрозуміло. Фінплан нам Уряд затвердив посередині року, з прибутком аж 200 млн. гривень, тоді як оборот становить 40 млрд. Це піввідсотка. НКРЕКП на другий чи третій день після затвердження фінансового плану знімає 3, 6 млрд гривень з тарифу. Від 200 млн відніміть 3, 6 млрд. грн.. Я не знаю, яким треба бути фінансовим генієм, щоб уникнути збитків. Це просто один з прикладів діяльності НКРЕКП. Що стосується заробітної плати, недофінансовані усі програми Хоча ми виконали повністю розрахунок у відповідності до нової методики. І надали відповідні обґрунтування. 2, 3 млрд грн. відповідно до нової методики недофінансовані НКРЕКП тільки у фонді заробітної плати. 2, 3 млрд грн. Ми сподіваємося, що новий склад НКРЕКП розгрібе усі авгієві конюшні, що залишилися від попереднього складу».

Юрій Недашковський розповів і про інші «гримаси тарифоутворення». Зокрема, затвердження нової методику у формуванні цін на ядерне паливо, унаслідок якої, на СхідГЗК не вистачає у цьому році на фінансування уранового концентрату 1,4 млрд гривень, про відміну у тарифі фінансування поточних ремонтів в умовах значного збільшення навантаження на ядерну генерацію тощо.

На засіданні йшлося про необхідність максимального інформування суспільства про критичну ситуацію в атомній галузі. Були намічені першочергові заходи, найближчим часом будуть організовані комітетські парламентські слухання. Йшлося про необхідність порушувати питання і завдання перед усіма відповідними гілками влади і контролювати їх виконання. Вирішено напередодні парламентських слухань на четвергових брифінгах у Верховній Раді виступити представникам Атомпрофспілки, атомних електростанцій, суміжних підприємств, надати свої застереження, аби обов’язково донести інформацію про проблеми й запропонувати шляхи їх вирішення. Передбачається підготувати спільне обґрунтування для НКРЕКП щодо необхідності справедливого перерозподілу тарифу всередині енергоринку.

Коментар заступника Голови Атомпрофспілки Павла Пруднікова за наслідками проведення Президії ЦК Атомпрофспілки.

«Для нас важливим є формування пулу союзників. Тому головне завдання на сьогодні: продовжити консолідацію сил, що допоможе нам в захисті обґрунтованого тарифу, достатнього для нормальної діяльності  ДП НАЕК «Енергоатом». З метою, а це нас, як профспілку, у першу чергу хвилює, підвищення до конкурентного рівня заробітної плати і збільшення соціального пакета для працівників. Ми плануємо залучити у союзники і Держатомрегулювання України, оскільки людський фактор у безпеці ядерних об'єктів є головним. І такі міжнародні організації як МАГАТЕ і WANO, і, звичайно, міжнародні профспілки. На сьогодні першим завданням є підготовка до проведення наради на рівні Кабінету Міністрів України під керівництвом Віце-прем'єр-міністра з питань енергетики Володимира Кістіона для формування позиції Кабінету Міністрів України, головного колегіального органу державного управління, з проблематики атомної енергетики та атомно-промислового комплексу. Формування державної позиції щодо захисту тарифу, тому що на сьогодні у тактичному плані захист тарифу - це найголовніше.

Разом з тим хочу підкреслити, що у разі змін в узгодженій спільній позиції, затримці у прийнятті рішень, інших «маневрувань» наших соціальних партнерів, ми залишаємо за собою право невідкладно вдатися до адекватних колективних дій».

Читайте також:

24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....