Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

В Енергоатомі укладено новий Колективний договір

28.12.2018

В Енергоатомі укладено новий Колективний договір на 2019-2020 роки

Колективний договір на 2019-2020 роки укладено між адміністрацією НАЕК «Енергоатома» та трудовим колективом Компанії. Підписання колдоговору відбулось 27 грудня у ході Конференції трудового колективу Енергоатома. З боку адміністрації документ підписав президент компанії Юрій Недашковський, з боку трудового колективу – голова Первинної профспілкової організації Енергоатома Олексій Лич.

Виступаючи на Конференції Юрій Недашковський наголосив: «Хочу подякувати усім атомникам за злагоджену роботу протягом минулого осінньо-зимового періоду і за відповідальну підготовку до нинішньої зими. Звичайно, для успішного проходження зимового максимуму споживання електроенергії нам ще доведеться докласти достатньо зусиль та професіоналізму, щоб забезпечити надійну роботу наших енергоблоків», - зазначив очільник Енергоатома.

Голова Первинної профспілкової організації Енергоатома Олексій Лич відзначив, що 2018 рік довів наявність в Компанії якісного соціального діалогу. «2018 рік починався з побоювань щодо збільшення кількості відтоку персоналу Компанії. Але наші спільні дії дозволили пом’якшити ту напругу, що склалася в трудових колективах відокремлених підрозділів Енергоатома», - наголосив голова Профкому. Він закликав атомників відповідати на усі виклики, які постають перед Компанією, подальшим підвищенням надійності та безпеки експлуатації атомних енергоблоків. 

Підбиваючи попередні підсумки діяльності Енергоатома у 2018 році, Юрій Недашковський повідомив, що за результатами 11 місяців Енергоатом виконав план з виробництва електроенергії на 102,1%, виробивши 76,5 млрд кВт-год електроенергії, а частка Компанії в загальному балансі відпуску електроенергії за цей період складає 54,7%. Президент Енергоатома також наголосив, що за підсумками 11 місяців чистий прибуток Компанії становить 3 млрд 397 млн грн. «Впевнений, що і за підсумками року ми вийдемо на позитивний результат», - додав Юрій Недашковський.

Президент Енергоатома констатував збереження заборгованості перед Компанією з боку ДП «Енергоринок» за попередні періоди. «Станом на 30 листопада 2018 року заборгованість Енергоринку за відпущену АЕС електроенергію становила 12,6 млрд грн, у тому числі прострочена – 10,7 млрд грн. Наразі на законодавчому рівні питання погашення цієї заборгованості досі не вирішено, і з наближенням до початку функціонування нової моделі ринку електроенергії воно буде загострюватись, адже Компанія не може увійти в новий ринок з таким тягарем. Наше завдання на наступний період, не зважаючи на президентські та парламентські вибори, врегулювати на законодавчому рівні питання цієї колосальної заборгованості до входження Енергоатома у новий ринок», - наголосив керівник Компанії.

Юрій Недашковський відзначив, що одним з найболючіших питань для Енергоатома залишається дефіцит тарифу на відпуск електроенергії, встановлений для Компанії Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). «На 2019 рік НКРЕКП встановила для Енергоатома тариф на рівні 56,67 коп. за 1 кВт-год. На жаль, за такого рівня тарифу його дефіцит у 2019 році залишиться дуже високим. За основними напрямами діяльності дефіцит тарифу становить 19,5 млрд грн, з них: фінансування ядерного палива – 2 млрд 938 млн грн; вивезення відпрацьованого палива – 1 млрд 157 млн грн; витрати на оплату праці з ЄСВ – 2 млрд 602 млн грн; капітальні інвестиції – 9 млрд 410,9 млн грн; статті поточної діяльності Енергоатома – 3 млрд 392,5 млн грн», - уточнив президент Енергоатома.

Він наголосив, що 2019 рік стане для усієї української енергетики надзвичайно важливим і водночас складним, адже відбудеться перехід на нову модель ринку, та повідомив, що готуючись до роботи в умовах нової моделі ринку, Енергоатом продовжує роботу за програмою комплексних випробувань можливості енергоблоків ВВЕР-1000 брати участь у нормованому первинному регулюванні частоти і потужності об’єднаної енергосистеми України. «На енергоблоці №1 Запорізької АЕС у 2018 році ми отримали досить успішні результати. Можливість брати участь у нормованому первинному регулюванні частоти та потужності ОЕС дозволить Компанії отримувати додаткові кошти в умовах роботи у новій моделі ринку електроенергії», - зауважив президент Енергоатома.

Говорячи про плани Компанії з виробництва електроенергії на наступний рік Юрій Недашковський  окремо зупинився на рішенні Міністерства енергетики та вугільної промисловості  щодо збільшення прогнозного обсягу виробництва електроенергії для АЕС на 2019 рік на 700 млн кВт-год. «Рішення завищити потенційно можливий баланс виробництва електроенергії атомними електростанціями на 700 млн кВт-год не узгоджується з раніше поданим виробничим планом Компанії на 2019 рік, який було сформовано виходячи із запланованих на наступний рік ремонтів, заходів з продовження експлуатації та модернізації енергоблоків та вже і без того скорочених нижче нормативів строків проведення поточних ремонтів», - переконаний президент Енергоатома.

Серед найбільш визначних подій року, що минає, Юрій Недашковський відзначив продовження термінів експлуатації енергоблоків №3 Рівненської АЕС та №4 Запорізької АЕС. «Наразі для виконання заходів з продовження експлуатації в ремонт виведено енергоблок №1 Хмельницької АЕС. Практично повністю виконана прийнята ще у 2015 році Програма робіт із впровадження модернізованого ядерного палива виробництва компанії Westinghouse – ТВЗ-WR. Енергоблок №3 Южно-Української АЕС став першим енергоблоком українських АЕС, який працює виключно на паливі Westinghouse. Введено в експлуатацію Комплекси з переробки РАВ на Рівненській АЕС та Запорізький АЕС. Завершено дослідно-промислову експлуатацію та отримано сертифікат Державної архітектурно-будівельної інспекції на Учбово-тренувальний центр «Корпус Г» на Запорізькій АЕС. Енергоатом став першою українською енергогенеруючою компанією, яка здійснює процедуру транскордонної оцінки впливу на довкілля відповідно до вимог Конвенції Еспо. 20 червня поточного року в Берліні були проведені транскордонні експертні консультації щодо результатів оцінки впливу на навколишнє середовище майданчиків Запорізької та Южно-Української атомних електростанцій», - нагадав президент Компанії.

До визначних здобутків Компанії у 2018 році Юрій Недашковський відніс залучення на фондовому ринку США 250 млн дол. для гарантованого фінансового забезпечення будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС. «В лютому цього року завершилася емісія та розміщення облігацій, закрито транзакцію, розпочато перші вибірки коштів. Налагоджена ритмічна робота як з виконання будівництва по усіх об’єктах безпосередньо на майданчику ЦСВЯП, так і з модифікації ядерних установок на Рівненській, Хмельницькій і Южно-Українській АЕС. В грудні 2018 року на Рівненській АЕС відбулися  випробування контейнера HI-TRAC компанії Holtec International (США), призначеного для перевантаження відпрацьованого ядерного палива з приреакторних басейнів витримки на спеціальну транспортну залізничну платформу для подальшого транспортування на майданчик Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Це знакова подія, оскільки вперше в світі для шестигранних паливних збірок розроблено обладнання за технологією компанії Holtec International, яке буде використовуватись в Україні. Розпочато фінансування об’єктів соціального призначення Іванківського і Поліського районів Київської області та міста Славутич. Завдяки таким та іншим заходам ми повинні поступово, крок за кроком повертати якщо не повну прихильність, так хоча би доброзичливе ставлення жителів прилеглих територій до атомної енергетики», - наголосив Юрій Недашковський.

Президент Енергоатома також підкреслив, що вперше в Компанії прийнято місію МАГАТЕ з перевірки ефективності аналізу досвіду забезпечення експлуатаційної безпеки PROSPER.

Юрій Недашковський подякував усім службам атомних електростанцій, які забезпечують захист і стійкість українських АЕС в умовах підвищеної загрози диверсій та провокацій з боку агресора. «В Компанії були здійснені заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування об’єктів атомної енергетики, безперебійного електропостачання споживачів, проведення системного моніторингу кризових ситуацій. Здійснені перевірки підтвердили високу захисну здатність наших АЕС та їх готовність до стабільної роботи навіть у умовах воєнного стану», - підкреслив президент Компанії.

Він також висловив глибоку вдячність усім співробітникам Енергоатома, які вже більше чотирьох років надають волонтерську допомогу українським військовим на Сході країни, пораненим, які лікуються в шпиталях, знедоленим дітям та вимушеним переселенцям з районів, де тривають військові дії. «Захисники України отримали від наших волонтерів тони різноманітних вантажів, до яких входили будівельні матеріали, спеціальне обладнання, ліки, теплий одяг та багато іншого, придбаного за кошти співробітників Енергоатома. Кількість військової техніки, відремонтованої силами наших підрозділів вимірюється вже сотнями одиниць. Переконаний, що своїм прагненням і надалі допомагати нашим захисникам боронити державу, співробітники Енергоатома роблять значний внесок у зміцнення єдності українського суспільства, яка так необхідна для подальшої розбудови незалежної України», - зазначив керівник Енергоатома.

Конференція трудового колективу одностайно схвалила запропонований проект Колективного договору НАЕК «Енергоатом» на 2019-2020 роки. «Вважати першочерговим завданням для роботодавця та Первинної профспілкової організації захист тарифу на електроенергію для Компанії на рівні достатньому для виконання виробничої програми Енергоатома та виконання Колективного договору Компанії у 2019 році», - йдеться зокрема у постанові, прийнятій на Конференції трудового колективу Енергоатома.

Прес-центр НАЕК

Читайте також:

20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
останні публікації
20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
18.04.2024
Випускники 2024 для майбутніх поколінь
Працівники Національного природного парку Північне Поділля разом з випускниками Плугівського ЗЗСО І-ІІІст. висадили саджанці Picea pungens та Picea abies...