Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Соціальний діалог в контексті Угоди про Асоціацію

17.11.2014

Соціальний діалог в контексті Угоди про Асоціацію з ЄС

14 листопада у Києві відбувся круглий стіл “Соціальний діалог в контексті підписання Угоди про Асоціацію з ЄС в Україні, Молдові та Грузії”. Захід став важливим кроком на шляху реформування соціального партнерства у відповідності до європейських стандартів. Круглий стіл було організовано Робочою групою “Соціально-трудова політика та соціальний діалог” Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства та Бюро соціальних і політичних розробок. Участь у круглому столі взяли представники Європейського економічно-соціального комітету, найбільших профспілкових організацій України, представники організацій роботодавців, неурядові організації, які працюють у соціальній сфері, фахівці з питань розвитку соціального діалогу з Молдови, Латвії, Грузії, Фінляндії, Польщі, США, України.

Останній тиждень був дуже насичений подіями, які стали значущим для розвитку соціального діалогу в Україні. Угода про Асоціацію Україна-ЄС вимагає зміну підходів до взаємодії профспілок, роботодавців, організацій громадянського суспільства та держави у вирішенні соціально-економічних проблем країни. Національну платформу громадянського суспільства Україна-ЄС було створено 7 листопада, у відповідності до статей 469-470 Угоди про Асоціацію. У рамках Платформи було створено Робочу групу «Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика». До роботи в групі залучились близько ста організацій громадянського суспільства, серед яких найбільші профспілкові об’єднання та організації роботодавців, у сфері компетенції робочої групи пошук оптимальних шляхів до імплементації Угоди в соціальній сфері та у сфері соціального діалогу, ратифікація Україною Європейської соціальної хартії та пошук нових соціальних механізмів.

На жаль, у стратегічних документах, що розробляються в Україні на рівні держави, а ні в Стратегії Президента 2020, а ні в Коаліційній угоді взагалі не враховується соціальний діалог як інструмент вирішення гострих соціальних проблем суспільства. Тому Угода про Асоціацію Україна-ЄС залишається єдиним стратегічним документом, яким передбачається реформування соціального діалогу. Угода вказує, яким чином профспілкам, організаціям роботодавців та недержавним організаціям об’єднатися заради впровадження європейських принципів соціального діалогу.

Круглий стіл “Соціальний діалог в контексті підписання Угоди про Асоціацію з ЄС в Україні, Молдові та Грузії”, що відбувся 14 листопада у Києві, став важливим кроком на шляху реформування соціального партнерства у відповідності до європейських стандартів. Захід було присвячено розробці спільного бачення щодо кроків реформування системи соціального діалогу у відповідності до угоди та обговорення проекту Стратегії реформування соціального діалогу в Україні.

Круглий стіл, було організовано Робочою групою “Соціально-трудова політика та соціальний діалог” Форуму громадянського суспільства Східного Партнертсва та Бюро соціальних і політичних розробок.

Участь у круглому столі прийняли представники Європейського економічно-соціального комітету, найбільших профспілкових організацій України, представники організацій роботодавців, неурядові організації, які працюють в соціальній сфері, фахівці з питань розвитку соціального діалогу з Молдови, Латвії, Грузії, Фінляндії, Польщі, США, України.

Ведучий круглого столу Ростислав Дзундза, координатор Робочої групи «Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика» Національної платформи Україна-ЄС відкриваючи круглий стіл зазначив: “Цей круглий стіл має одну мету – напрацювання конкретних полісі для соціальних партнерів, для уряду – що дадуть чітку дорожню карту реформування системи соціального діалогу в Україні,

Представник Європейського економічно-соціального комітету Аджей Адамчик - Президент Eastern Neighbour Follow-up Committee – привітав учасників круглого столу та підкреслив важливість об’єднання зусиль профспілок, організацій роботодавців та недержавних організацій в реалізації норм, закріплених в Угоді про Асоціацію.

Посол Молдови в Україні – Іон Стевіле також підкреслив роль соціального партнерства як чинника стабільності в країні. Європейська безпека базується, у тому числі і на активності громадянського суспільства в забезпеченні ефективного соціального діалогу при вирішенні соціально-трудових питань.

Учасників круглого столу привітали керівники найбільших профспілок України: Григорій Осовий (Федерація Профспілок України), Михайло Волинець (Конфедерація Вільних Профспілок України) та В’ячеслав Рой (Федерація Профспілок Малого та Середнього Підприємництва України).

З доповідями щодо досвіду реформування соціального діалогу в країнах Східного Партнерства, виступили Нугзар Кохрейдзе – координатор мобільного центру Міжнародної організації міграції (Грузія), Евгеній Рошковану – президент Асоціації малого та середнього бізнесу (Молдова), Дайва Кведарайте – секретар з міжнародних відносин Литовської професійної спілки “Солідарумас”

Фахівці презентували історію розвитку соціального партнерства в своїх країнах та нагальні виклики, що постали перед ними після підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Ігор Камінник, виконавчий директор Бюро соціальних та політичних розробок, зробив доповідь щодо ситуації з соціальним діалогом в Україні. Зокрема, учасникам було представлено аналіз діючого законодавств, яке регулює взаємодію сторін соціального партнерства та пропозиції щодо реформування соціального діалогу в Україні.

Виступи викликали велику дискусію серед учасників – на завершення якої представник Грузії зазначив – “У вас є Угода, вона містить конкретні директиви – що, як і коли робити – якщо ви хочете збудувати дійсно європейську модель соціального партнерства в Україні – ви мусите слідувати цим директивам”.

Любомир Чорній керівник «Центру громадської експертизи», відзначив, що основна проблема соціального партнерства в Україні це лобіювання державою виключно інтересів великого бізнесу. Тому важливим завданням є включення малого та середнього бізнесу в процес соціального діалогу.

Тетяна Тимошенко голова Всеукраїнської федерації роботодавців в сфері туризму – підкреслила, що “Нам немає через що сваритися” Угода про Асоціацію стосується в першу чергу торгівлі – а для того, щоб стати конкурентноспроможними на Європейському ринку – нам потрібен якісний продукт – що в свою чергу є прямим наслідком сильного соціального діалогу.

Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ - президент Спілки орендарів та підприємців України - наголосив, що стороні роботодавців немає чого ділити. Він також додав, що діючі норми законодавства про соціальний діалог, зокрема принцип репрезентативності, не є прийнятними, особливо після підписання Угоди про Асоціацію.

Сергій Кондрюк – представник Федерації профспілок України – закликав учасників круглого столу сказати «НІ» проекту нового «Трудового кодексу», наймані працівники взагалі не зможуть захищати власні права. Треба розуміти, що в нас є не більше 4-5 днів, щоб показати суспільству та уряду, що в нас є чіткий план реформ.

Представник Європейського соціально-економічного комітету з Фінляндії Маркус ПЕНТТІНЕН привів приклад великої ролі соціального партнерства на прикладі Фінляндії на передодні Фінської війни в 1940 році. Перед Сталінським вторгненням профспілки та роботодавці зрозуміли, що якщо не дійдуть згоди - то все, країни не буде. Це яскрава паралель з нинішньою ситуацією в Україні

Підсумовуючи засідання, Ростислав Дзундза наголосив – що зустрічі в подібному форматі мають проходити регулярно для того аби соціальний діалог запрацював більш ефективно. Профспілки роботодавці та неурядові організації будуть спільно працювати задля вироблення конкретних рекомендацій з удосконалення соціального партнерства в Україні.

Ростислав Дзундза

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...