Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Білорусь має звільнити ув'язнених пролідерів

23.01.2023

IndustriALL: Білорусь має звільнити ув'язнених профспілкових лідерів

Суд у Білорусі засудив лідерів незалежних профспілок до невиправдано суворих термінів позбавлення волі – до дев'яти років – за політично вмотивованими звинуваченнями. На сьогоднішній день в Білорусі засуджено щонайменше 16 лідерів та активістів незалежних профспілок до тривалих строків позбавлення волі або обмеження волі.

5 січня Мінський міський суд засудив до дев'яти років позбавлення волі 65-річного колишнього голову Білоруської профспілки працівників радіоелектронної промисловості (РЕП) Геннадія Фединича та 72-річного виконувача обов'язків голови РЕП Василя Береснева, а також до восьми років позбавлення волі 68-річного Вацлава Орєшка з відбуванням покарання в колонії посиленого режиму.

Усіх троє було затримано 19 квітня 2022 року та звинувачено у «закликах до заходів обмежувального характеру (санкцій), спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь», «розпалюванню соціальної ворожнечі або ворожнечі», «створенні екстремістського формування чи участі в ньому»; всі звинувачення ґрунтуються на Кримінальному кодексі.

У квітні 2022 року Комітет державної безпеки Білорусі (КДБ) визнав РЕП екстремістською організацією та заборонив її діяльність.

26 грудня 2022 року ще трьох профспілкових лідерів було засуджено Мінським міським судом за звинуваченням у «діях, що грубо порушують громадський порядок». Олександра Ярошука, голову Білоруського конгресу демократичних профспілок (БКДП), також звинуватили в «заклику до заходів обмежувального характеру, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь», внаслідок чого він був засуджений до чотирьох років позбавлення волі. Заступника голови БКДП Сергія Антусевича засудили до двох років позбавлення волі, а співробітника пресслужби та бухгалтера БКДП Ірину Бут-Гусаїм  – до 1,5 років позбавлення волі в колонії загального режиму.

Так держава відреагувала на боротьбу незалежних профспілок за демократію та права людини у Білорусі. Після спірних президентських виборів у серпні 2020 року незалежні профспілки в Білорусі постійно піддавалися жорстким нападкам, включаючи обшуки в офісах профспілок і будинках членів профспілок, вилучення мобільних телефонів і ноутбуків, тиск на членів незалежних профспілок з метою змусити їх вийти з профспілки і, нарешті, ліквідацію чотирьох незалежних профспілок та їх федерації у липні 2022 року.

У зв’язку з цим Генеральний секретар IndustriALL Атле Хойє сказав:

«Засудження профспілкових лідерів за провадження свого законного права на свободу об'єднання є грубим порушенням принципів свободи об'єднання. Права профспілок втрачають будь-який сенс за відсутності повного дотримання тих громадянських свобод, які закріплені у Загальній декларації прав людини та у Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, особливо щодо права на свободу та особисту недоторканність, свободу від довільного арешту та затримання, свободу переконань та їхнє вільне вираження, свободу зборів, права на справедливий судовий розгляд та права на захист профспілкової власності».

У зв'язку з останніми судовими рішеннями щодо позбавлення волі профспілкових лідерів у Білорусі Глобальний союз IndustriALL та Європейський союз industiALL направили листи до Європейської комісії, Європейського парламенту, Європейської ради та МОП із закликом до негайних дій, у тому числі з висловленням громадської підтримки незалежного профспілкового руху Білорусі та закликом вимагати від білоруської влади негайного та беззастережного звільнення заарештованих профспілкових активістів та припинення репресій щодо незалежних профспілок та окремих осіб, які потребують дотримання їхніх прав людини.

Глобальний союз IndustriALL та Європейський союз industriAll повторюють вимогу Комітету експертів МОП щодо застосування конвенцій та рекомендацій (КЕЗКР) «звільнити всіх профспілкових активістів, які залишаються ув'язнені, та зняти всі звинувачення, пов'язані з участю у мирних протестах та страйках».

За матеріалами IndustriALL

останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....
22.04.2024
Нові перемоги
6 квітня завершився Відкритий чемпіонат Рівненської області з футзалу у віковій категорії 35+, матчі якого проходили протягом трьох...