Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Резолюція щодо України

19.03.2022

ЄКП повторює своє засудження вторгнення

ЄКП повторює своє засудження вторгнення до суверенної держави з порушенням міжнародного права та закликає Росію поважати територіальну цілісність України, вимагає негайного припинення військових дій, наполягає на тому, щоб російські війська залишили країну, та закликає розпочати діалог та переговори про мир.

ЄКП висловлює солідарність із усім народом, трудящими та профспілками України.

Прагнення миру та демократії є фундаментальною цінністю профспілкового руху та необхідною умовою забезпечення безпеки, соціальної справедливості, прав трудящих та людини.

ЄКП підтримує всі політичні та дипломатичні ініціативи та санкції для забезпечення миру та закликає надати гуманітарну допомогу українському населенню в Україні, а також прийняти та підтримати біженців у Європі.

Серед вимог ЄКП до міжнародних інституцій, і особливо до Європейського Союзу та держав-членів зокрема:

·            Негайно вжити заходів можливими для досягнення припинення вогню та сприяти переговорам для початку мирного процесу з дотриманням демократії, прав людини та міжнародних конвенцій. Європейський Союз має виступити як інститут, а не залишати дипломатичні зусилля та дії з досягнення миру лише на розсуд окремих урядів і лідерів.

·            Тим часом, підштовхнути Путіна та його уряд до припинення агресії та вторгнення і початку реальних переговорів, посилити тиск за допомогою всіх необхідних форм санкцій, спрямованих безпосередньо проти інтересів та активів російського керівництва і еліти, а також поширити їх на Білорусь за її участь у військовій агресії в Україні.

·            Розслідувати злочини проти людяності, скоєні в Україні під час вторгнення, та притягнути винних до відповідальності.

·            Забезпечити безпеку та захист на кордонах і для населення тих держав-членів ЄС та сусідніх країн, які найбільше піддаються нинішнім та потенційним військовим операціям Росії.

·            Розпочати конкретний діалог з Україною щодо процесу вступу країни до Європейського Союзу. Навіть якщо такий процес та виконання вимог займе час і доведеться пройти всі необхідні етапи відповідно до правил ЄС.

·            Створити повністю захищені гуманітарні коридори, щоб переміщені особи могли переїхати до безпечніших районів України, а ті, хто потребує захисту, могли безпечно залишити країну, розробити плани прийому та переселення на території ЄС.

·            Надати негайну фінансову допомогу для забезпечення гуманітарної підтримки України та її населення, а також вжити всіх необхідних заходів для надання допомоги тим, хто втік із країни та дістався сусідніх держав-членів ЄС та інших країн регіону.

Для цього повністю реалізувати Директиву про тимчасовий захист (яка вперше в історії була активована Європейською радою 4 березня 2022 року на пропозицію Європейської комісії) на основі солідарності та загальної відповідальності держав-членів ЄС, гарантуючи повний спектр прав, передбачених Директивою, які включають доступ до ринку праці, житла, охорони здоров'я, освіти та соціальної підтримки, для всіх тих, хто має право на такий захист: громадян України та членів їх сімей; осіб без громадянства та громадян третіх країн, які скористалися міжнародним захистом чи еквівалентним захистом в Україні, а також членів їхніх сімей. Держави-члени повинні поширити тимчасовий захист на тих громадян третіх країн, які легально проживають в Україні, які не можуть повернутись до безпечних та довгострокових умов у своїй країні чи регіону походження.

·            Визнати особливе становище жінок і дітей у зонах конфліктів та після прибуття, включаючи ризики експлуатації і гендерного насильства, зокрема сексуального насильства та торгівлі людьми.

·            Визнати особливий стан людей похилого віку та вразливих людей та забезпечити адекватний захист для задоволення їх особливих потреб.

·            Прокласти шляхи інтеграції на ринку праці для біженців та людей, які залишили свої країни через війну, гарантувати їм повне рівне обходження на робочому місці та в суспільстві, запобігати та боротися з будь-якими формами експлуатації та дискримінації.

ЄКП застерігає від спроб використовувати війну для виправдання програми дерегулювання прав трудящих та соціального захисту або повернутися до жорсткої економії та обмежувальних фіскальних правил, що ще більше посилить негативні економічні та соціальні наслідки конфлікту та пов'язаних з ним санкцій.

ЄКП постійно підтримує зв'язок з українськими профспілками для забезпечення солідарності та підтримки, та в координації зі своїми членськими організаціями, а також з МКП та ВЕРС і готова:

·            Лобіювати інститути ЄС та національні уряди, а також міжнародні інститути, включаючи Раду Європи, на підтримку вимог ЄКП та зберігати високий тиск.

·            Підтримувати мирний процес з дотриманням демократії, прав людини та міжнародних конвенцій.

·            Осмислити та проаналізувати історичне коріння цього конфлікту та пов'язану з ним геополітичну напруженість, а також розробити довгострокову стратегію побудови миру, демократії, сталого зростання та соціальної справедливості в Європі.

·            Надати фінансову допомогу для забезпечення гуманітарної допомоги українському населенню, яке залишилося в країні, через українські профспілки.

·            Надавати фінансову та гуманітарну допомогу українським біженцям, які залишили країну, через профспілки країн-членів ЄС та сусіднього регіону.

·            Підтримувати членські організації ЄКП у країнах регіону, найбільш схильних до наслідків російських атак, а також підтримувати профспілки, громадянське суспільство та окремих людей у ​​Росії, які відкрито виступили проти війни.

·            Рішуче засудити заяви ФНПР на підтримку агресії Путіна проти України, які суперечать нашим цінностям і принципам. Закликати ФНПР відмовитись від своєї позиції та чітко висловитись на користь миру та демократії, а також проявити солідарність з українським народом.

·            Допомогти у створенні гуманітарних коридорів на підтримку українських біженців; та допомогти забезпечити безпечний прохід через кордони ЄС для громадян третіх країн, які проживають в Україні та не мають шенгенської візи.

·            Активізувати мобілізуючі дії за мир в Україні на рівні ЄС та на національному рівні, які координуватимуться на глобальному рівні.

Надавати фінансову допомогу для забезпечення гуманітарної допомоги населенню України через українські профспілки, а також підтримувати українських біженців, яким надається захист у країнах-членах ЄС та країнах регіону:

·            Спільно з ЄКП було зроблено спеціальні внески до Фонду солідарності МКП та через Громадянську платформу.

·            Резерви ЄКП у розмірі до 500 000 євро з метою залучення фінансування ЄС були надані для надання гуманітарної допомоги українському населенню у співпраці з українськими профспілками, а також біженцям, переміщеним до держав-членів ЄС та країн регіону у співпраці з профспілками цих країн.

·            Кошти проектів ЄС, які є у розпорядженні ЄКП UnionMigrantNet, будуть мобілізовані та перенаправленні на допомогу українським біженцям на кордонах ЄС та на території ЄС.

·            Створено "Цільову групу миру" ЄКП для координації таких дій та "Вахту миру" ЄКП для обміну інформацією з членськими організаціями та між ними.

·            Секретаріат ЄКП докладно звітуватиме перед Керівним та Виконавчим комітетами про всю фінансову підтримку та про те, як вона використовується бенефіціарами, стежачи за тим, щоб вона йшла виключно на гуманітарну допомогу. Оцінку перших виплат буде представлено на засіданні Керівного комітету у квітні.

 https://www.etuc.org/en/document/etuc-resolution-ukraine

 

Читайте також:

28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...