Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Данський підхід до кліматичного партнерства

12.10.2022

Данський підхід до кліматичного партнерства: тісна взаємодія профспілок і держави

11 жовтня 2022 року відбулась третя навчальна сесія у рамках україно-данського профспілкового проєктуUPenergy, у якому  беруть участь представники Профспілки 3F (Данія), Атомпрофспілки та Укрелектропрофспілки (Україна).
Цього разу представник данської Профспілки 3F Йеспер Нільсен розповів про роль і завдання профспілок у Європейському Зеленому Курсі.

«Зелений перехід» (Green Deal) має на меті реалізаціюзаходів, які перетворять Євросоюз на перший у світі кліматично нейтральний континент. При цьому кліматичні та екологічні виклики європейці намагатимуться трансформувати на позитивні можливості в усіх сферах та політиках ЄС.

Йеспер Нільсен у своїй презентації акцентував увагу на ключовому напрямі ЄЗК –переході до чистої енергії. «Ця політика переходу є актуальною передусім для енергетиків. І завдання профспілок - зробити все можливе, щоб не були втрачені робочі місця, забезпечено доступ до перекваліфікації, або підвищення кваліфікації, можливості працевлаштування на нові «зелені місця». Це дуже важливе питання для профспілок, тому що саме вонимають безпосередній зв'язок з працівником», –  зазначив Йеспер Нільсен.

При цьому профспілки повинні бути ініціаторами у наданні відповідних пропозицій роботодавцям, наприклад в організації навчального процесу для забезпечення працівників затребуваними спеціальностями. Відповідні профспілкові працівники тримають тісний зв'язок з навчальними закладами, які проводять дослідження пропозицій майбутніх актуальних професій.«Попит на кваліфікованих працівників –  це найважливіший фактор для досягнення екологічних цілей».

Йеспер Нільсен акцентував увагу на надзвичайній важливості соціального діалогу у своїй країні. «Діалог «роботодавці - уряд – профспілки» дієвий як на рівні підприємств, так і на галузевому рівні. Пропозиції надходять не лише від профспілок, але й роботодавців і уряду. Але профспілка транслює позицію працівника і тому має бути у цьому професійною, укладати з роботодавцем угоди і контролювати їх виконання.І що важливо, бути  впевненою, що працівник у цих заходах профспілку підтримує».

Йеспер Нільсен відзначив, що перехід від «чорної до зеленої індустрії» дає змогу самим працівникам брати активну участь у процесах і бути навіть «драйвером»позитивних змін. «Працівників усіляко заохочують до надання пропозицій, кращі ідеї втілюються у життя, застосовуються на підприємствах. На кожному підприємстві (починаючи від чисельності 55 осіб) існують комітети з охорони праці, відповідна група з зеленого переходу вивчає пропозиції працівників, занотовують недоліки та переваги і далі ставлять до відома адміністрацію. У наших працівників є чітке розуміння про необхідність екологічного переходу».

Він також відзначив, що «фундаментальна основа профспілкового руху Скандинавії – тісна взаємодія профспілок і держави. Структури зв’язку є повністю дієвими. Профспілки тримають форпост по відношенню до роботодавців. На жаль, найбільше проблем там, де панує приватний капітал, міжнародні фінансові інститути. Вони часто ідуть врозріз з соціальною політикою».

Учасники сесії поставили представнику данської профспілки чисельні запитання. Зачепили і тему збройної російської агресії в Україні.Йеспер Нільсен відзначив, що«вона позначилася на всій економіці, але, передусім, вплинула на рівень життя звичайних людей. У профспілок багато роботи».

 

останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....