Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Пленум Центрального комітету Атомпрофспілки

27.09.2021

Пленум Центрального комітету Атомпрофспілки

25 вересня у смт Затока Одеської обл на базі «Ruta Family Club Hotel» відбувся Пленум Центрального комітету Атомпрофспілки. Традиційно цей профспілковий захід розпочався з організаційних питань. Було заслухано інформацію про зміни у складі Центрального комітету Атомпрофспілки. Протягом засідання було обговорено та прийнято низку інших, важливих для життєдіяльності профспілки питань: «Про проєкт бюджету ЦК Атомпрофспілки на 2022 рік», «Про затвердження «Інструкції про проведення звітів і виборів у Профспілці працівників атомної енергетики та промисловості України», «Про збір та узагальнення пропозицій до Статуту Атомпрофспілки», «Про створення робочої групи з підготовки програмних документів сьомого з’їзду Атомпрофспілки» тощо.

  На Пленумі також було прийнято рішення щодо обговорених напередодні проблем за участю фахівців та керівників (в. о. генерального директора Антона Бендика та колишнього очільника підприємства Олександра Сорокіна) державного підприємства «СхідГЗК». Підприємство віднесено до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави і є єдиним в Україні виробником уранового концентрату для потреб АЕС.

  Валерій Матов зазначив, що ДП «СхідГЗК» є проблемним вже протягом багатьох років (цього літа комбінат відзначив сімдесят років). І що проблеми на комбінаті створювалися штучно, і що необхідно «якомога швидше прискорювати їх вирішення, враховуючи фактори ризику: втрату обсягів виробництва, що не дозволяє проводити необхідну реорганізацію. Він нагадав, що проблеми розпочалися у 2019 році, коли Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) змусила комбінат працювати у збиток. Визначена НКРЕКП необґрунтована ціна на урановий концентрат, нижча за можливу собівартість виробництва, призвела до зменшення дохідної частини та формування від'ємного фінансового результату діяльності підприємства, що на сьогодні досяг критичного мінімуму. Через нестачу коштів 2021 року підприємство працює в умовах постійної затримки заробітної плати та зупинки виробничих процесів. Свій негативний вклад у погіршення ситуації на комбінаті зробив і державний концерн «Ядерне паливо». «Знадобилося Атомпрофспілці два роки боротьби, щоб звільнити генерального директора концерну. Сьогодні є згода Міністерства енергетики на ліквідацію непотрібної структури».

  Валерій Матов також зазначив, що сьогодні ситуація може змінитися на краще у зв’язку з підвищенням ціни на уран на світових ринках. «Головне — не дозволити процесу зупинитися. Треба використовувати ситуацію з ціною на світовому ринку і переукласти договірні контракти між ДП «СхідГЗК» і ДП «НАЕК «Енергоатом». Ми над цим працюємо».

  Виконувач обов'язків голови профспілкового комітету ДП «СхідГЗК» Андрій Карпов розповів про проблеми взаємостосунків трудового колективу з адміністрацією. Він повідомив, що на засіданні профкому комбінату 23 вересня 2021 року було прийнято рішення про недовіру керівнику Антону Бендику. «Ми прописали близько 10 пунктів колективного договору, які не виконуються. Антон Бендик на словах погоджується щодо фінансування, але жодних перерахувань на соціальний пакет не здійснено». Андрій Карпов звернувся до Пленуму Атомпрофспілки з проханням підтримати рішення профкому. Представники профспілок вбачають в діях, а точніше бездіяльності влади щодо проблем СхідГЗК умисне знищення підприємства для подальшої його приватизації.

  Голова профкому Новокостянтинівської шахти Олександр Зовва розповів, що на Новокостянтинівське родовище покладалися великі надії, що розвиток Новокостянтинівської шахти компенсує не тільки ресурси шахт, що мають бути виведені з виробництва, але й забезпечить роботою вивільнених з них працівників. СхідГЗК — єдине в Україні урановидобувне підприємство, на якому працює 4,5 тисяч людей. Його називали флагманом української економіки, сьогодні комбінат більше схожий на «Титанік». Була надія на Новокостянтинівське родовище, тут на 50 років запасу урану нашим атомним станціям. З урахуванням програми будівництва нових блоків АЕС цей уран буде затребуваний. Але Новокостянтинівська шахта розбудовується вже 40 років! Смолінська же шахта закривається, що робити тисячам працівників, які могли б бути задіяні на Новокостянтинівському руднику?»

  Олександр Зовва попросив делегатів Пленуму підтримати колектив гірників, «який вміє і хоче працювати».

  Пленум підтримав недовіру до в.о. генерального директора Антона Бендика. Своїм рішенням запропонував звернутися до РНБО, інших органів державного управління. Якщо волевиявлення колективу не буде задоволене, наступний крок — солідарна акція протесту під стінами Кабміну.

На Пленумі було також порушено питання корпоратизації ДП НАЕК «Енергоатом». Заступник Голови Атомпрофспілки Павло Прудніков поінформував, що процес цей, різні варіанти законів про корпоратизацію Енергоатому фахівці Атомпрофспілки розглядали ще з 2003 року. «Особливу «профспілкову хвилю» було піднято 2016 року з появою проєкту Закону України «Про особливості корпоратизації державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом». Там було безліч підводних каменів. До сьогоднішнього законопроєкту і у НАЕК, і у Міненерго є зауваження, а у Атомпрофспілки — їх дуже багато. Передусім, вони стосуються передачі у державну власність об’єктів АЕС, що безпосередньо не пов*язані з виробничою діяльністю ядерної установки: ремонтні підрозділи, пральні, їдальні, інші допоміжні цехи. Тому цей текст проєкту нас не влаштовує. Ми вимагаємо передачу цілісним майновим комплексом, збереження колективу і динаміки зростання заробітної плати».

На Пленумі було розглянуто стан фінансування державних програм Чорнобильської зони відчуження. Представник Атомпрофспілки в Чорнобильській об’єднаній організації профспілки Микола Тетерін назвав це питання «з бородою», бо порушується воно протягом тривалого часму. «Сьогодні ситуація така, що немає грошей на зарплату, на виплати до Пенсійного фонду, на опалення тощо». Микола Тетерін розповів про дії Атомпрофспілки унаслідок яких профільне Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів все ж таки звернулося до Міністерства фінансів про необхідність додаткових у 2021 році 305 мільйонів гривень. Питання розглядалося на базі колективного листа Чорнобильської об’єднаної організації Атомпрофспілки. Відправлено звернення також профільному комітету Верховної Ради. За словами Миколи Тетеріна, ситуація у 2022 році може бути ще гіршою, оскільки Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про проєкт бюджету на 2022 рік», за якою фінансування на виконання програм підприємствами зони відчуження залишається на рівні поточного року.

Невтішна ситуація з фінансуванням державного підприємства «Чорнобильська АЕС», голова профкому ЧАЕС Богдан Сердюк повідомив, що із затверджених 2,2 млрд гривень надійшло 1 мільярд 365 тисяч гривень. Це фінансування на рівні 65 відсотків. Він також зазначив: «Вражає цинізм влади, бо напередодні 35-х роковин з дня аварії на ЧАЕС, з фінансування робіт на атомній електростанції зняли 10 мільйонів на заходи з відзначення роковин, ми до цього часу шукаємо можливості повернути ці кошти. Сьогодні держава знаходить гроші на туристичну діяльність, називаючи розвиток туризму тут чи не найважливішим напрямом роботи у зоні відчуження».

Юрист Атомпрофспілки Олександра Кравчук розповіла про законопроєкти від влади, яка продовжує наступ на права працівників.

«Законопроєкт №5887 — це не перша спроба втрутитися у роботу Фонду соціального страхування. Суть проєкту закону — посилення впливу держави у керівництві Фонду держстрахування. Держава хоче повністю ліквідувати паритетність сторін. Це є порушеннм Конвенції 67 МОП, де чітко вказано, як мають захищатися інтереси застрахованих осіб».

  Інший проєкт закону №5388 надзвичайно обмежує права працівників, нівелює роль профспілок у захисті їх прав. Тому 7 жовтня Федерація профспілок України проводить акцію протесту, у якій братимуть участь члени Атомпрофспілки.

  Делегати Пленуму привітали з ювілеєм головного фахівця відділу організаційної роботи ЦК Атомпрофспілки Миколу Меркушева.

  Цього ж дня відбулася презентація настільної гри Атомпрофспілки «Реінкарнація».


Читайте також:

24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....