Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Фінальний захід Ge4U — підсумки

23.02.2022

Фінальний захід Ge4U — підсумки ґендерних перетворень

 21 лютого 2021 року в Українському кризовому медіа-центрі відбувся підсумковий захід проєкту Ge4U — круглий стіл «Ґендерна платформа для колективних переговорів, навчання, просвітництва та інформаційних кампаній: результати діяльності». Проєкт було реалізовано МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я» (LHSI) за підтримки USAID (Проєкт енергетичної безпеки). Мета проєкту — упровадження на енергетичних підприємствах України політики ґендерно справедливих умов праці (рівних для жінок і чоловіків). Участь у проєкті брали дві профспілки: Атомпрофспілка та Укрнафтогазпроспілка.

 Відкриваючи фінальний захід, експертка з ґендерних питань USAID Юлія Галустян зазначила: «Проєкт вдалося реалізувати надзвичайно ефективно. Він має не лише теоретичне, а й величезне практичне значення, за наслідками його реалізації розроблено посібник, уже надруковано й розповсюджено. Довідкова книга виконує функцію дорожньої карти для просування ґендерної рівності на енергетичних підприємствах.

 Заступник Голови Атомпрофспілки Павло Прудніков розповів, що Атомпрофспілка доволі давно займається питанням впровадження ґендерної політики на підприємствах атомної енергетики та промисловості України. «Понад двадцять років ми переймаємося цією тематикою. При профкомах первинних профспілкових, а також об’єднаних і молодіжних наших організацій створені й діють відповідні ґендерні комісії. Перший аудит Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом» було проведено ще 2012 року. Тоді ми з подивом з’ясували, що на виробництві наявна дискримінація і чоловіків, особливо у частині поєднання сімейних та службових обов’язків. Це вже потім українське законодавство дещо вирівняло можливості як для жінок, так і для чоловіків у сфері батьківства.

 На підприємствах атомної енергетики та промисловості ця робота особливо активізувалася за останні два-три роки. І коли громадська організація «Соціальні ініціативи» звернулася до нас з пропозицією взяти участь у проєкті, ми одразу ж погодилися».

 Водночас на підприємствах атомної енергетики та промисловості України відбувалися власні заходи та проєкти, спрямовані на впровадження ґендерно справедливої та інклюзивної політики. Зокрема тому, що Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії містить зобов’язання з ґендерної рівності. Павло Прудніков презентував проведені заходи у рамках проєкту Ge4U.

 «Протягом 2021–2022 років впроваджувалися плани інформаційних кампаній, підготовлені, надруковані та розповсюджені інформаційні матеріали, проведено робочі зустрічі, розроблено та опубліковано «Кодекс етики та ґендерних принципів в енергетичній галузі України» та Посібник для профспілкових лідерів і лідерок «Ґендерна рівність в енергетичній галузі». Розділи Кодексу та Посібника були висвітлені під час вебінар-марафону, який проводився у форматі зум-вебінарів протягом листопада-грудня 2021 року».

 Сергій Українець, заступник Голови Укрнафтогазпрофспілки, зауважив, що першорядну значимість цього проєкту було оцінено насправді згодом: «Коли ми розпочинали роботу, ми не бачили, яким може бути її вінець. Та на відміну від багатьох інших проєктів, які реалізовувалися в Україні, цей має задокументований кінцевий результат. Логічним продовженням ідей, закладених у посібнику, буде практична робота в колективах, яка дасть змогу досягати рівності чоловіків і жінок на виробництві. Хоча в документі більше уваги приділено жінкам, насправді ця робота стала «дорогою з двостороннім рухом» — чоловікам також дає змогу реалізувати свої права».

     Пілотним майданчиком для реалізації проєкту Ge4U в Атомпрофспілці було обрано первинну профспілкову організацію ВП «Запорізька АЕС» (м. Енергодар). Представники ППО ВП ЗАЕС представили на круглому столі відео-челендж про те, що було виконано у рамках інформаційної компанії. У відео, дійсно, наочно й досить дотепно було кинуто виклик основним ґендерним стереотипам, які існують на виробництві у сфері ґендерних відносин. «Над реалізацією проєкту Ge4U на Запорізькій атомній електростанції самовіддано працювала ініціативна група із 22 осіб», — повідомила на заході представниця ЗАЕС Олена Прокопенко.

 Досвід ґендерних перетворень ЗАЕС поширився на інші атомні майданчики, де було створено відповідні ініціативні групи. Сьогодні на всіх атомних електростанціях сформовано робочі групи з дотримання принципів ґендерної політики і запобігання ґендерній дискримінації. Профспілкові активісти ретельно вивчають питання ґендерного паритету та реалізацію принципів ґендерної рівності у світовій практиці та діляться своїми знаннями.

 Прикметно, що на Чорнобильській атомній електростанції у питанні запровадження на підприємстві ґендерної політики просунулися далі. Тут уже розроблено окремий розділ «Рівність і недискримінація», що увійшов до колективного договору підприємства. Про цей досвід розповіла на круглому столі Наталія Хропата, уповноважена з ґендерних питань, заступниця начальника відділу кадрів ДСП ЧАЕС.

 «Найбільш дієвий шлях упровадження ґендерної рівності на підприємствах — це була б імплементація такого досвіду не просто в документ «ґендерна політика» підприємства, а закладення ґендерних засад у зміст тексту колективного договору, аби вони стали невід’ємною їх частиною. Ґендерна політика — це величезний ресурс для підприємств та Атомпрофспілки у підвищенні ефективності, працездатності та справедливого ставлення до працюючих людей», — зазначив Павло Прудніков.

 Рената Яресько, амбасадор ґендерної політики ДП НАЕК «Енергоатом», розповіла, як впроваджується ґендерна політика на такому величезному підприємстві як ДП НАЕК «Енергоатом». Тут ще влітку 2020 року Компанія прийняла для себе як настанову документ «Ґендерна політика ДП НАЕК «Енергоатом». Ним визначено стратегічні завдання щодо запобігання ґендерній дискримінації, а також забезпечення справедливої винагороди за працю, рівноправного сприйняття працівників, однакових можливостей професійного зростання і заохочення жінок обіймати керівні посади. «Головний ресурс усередині Компанії — це лідери думок, амбасадори ґендерної політики (усього визначено 10 амбасадорів Ґендерної політики Атомпрофспілки та ДП НАЕК «Енергоатом». — Ред.). Ми разом з Атомпрофспілкою у 2022 році вочевидь закриємо це питання, й на усіх атомних виробництвах матимемо цей наш ресурс, цю нашу цінність».

 Ілона Єлєнєва, директорка МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», акцентувала увагу на колосальній роботі, яку протягом року за підтримки донора вдалося реалізувати у рамках проєкту. Водночас Ксенія Мацкевич, експертка з комунікацій МГО «Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я», модератор круглого столу, зазначила: «У процесі тренінгів було виявлено багато з того, що вже існує на атомних підприємствах не один рік. Ґрунт щодо впровадження ґендерної рівності тут уже було підготовлено».

 У ході круглого столу йшлося також про те, що із закінченням проєкту робота не закінчується. Зі знаннями, здобутими під час реалізації проєкту, Атомпрофспілка і надалі приділятиме велику увагу просуванню ґендерної політики на підприємствах, що перебувають у сфері її впливу.

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...